Yhdistys ajaa Porvooseen suurta suojelualuetta

Teksti
Liisa Hulkko
Luonnonsuojeluliiton Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistys ja joukko aktiivisia kuntalaisia vaativat, että Porvoon kaupunki ryhtyy aktiivisiin toimiin. Nimi on viittaus Sipoonkorpeen.
”Suojelu voisi olla Porvoolle profiilitekijä samaan tapaan kuin Sipoonkorpi – varsinkin jos alueesta joskus saataisiin kansallispuisto”, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Manki Perukangas.
Porvoonkorpi on laaja, lähes asumaton, Etelä-Suomenkin mittakaavassa merkittävä metsäalue kaupungin itäpuolella. Siellä on hyvin monimuotoista metsäluontoa: korpia ja kuivan maan kangasmetsiä, reheviä kuusikoita, karuja monisatavuotiaita kalliomänniköitä ja havisevia haavikoita, tervaleppäkorpia ja rantojen tulvametsiä. Alueella elää jopa parikymmentä uhanalaista tai silmälläpidettävää lajia kuten valkoselkätikka, hömö- ja töyhtötiainen, varpuspöllö sekä pyy. Vaikka osa Porvoonkorven metsistä on ollut talouskäytössä, ovat ne tärkeitä yhtenäisen viheryhteyden muodostamiseksi.
Porvoonkorpi turvaisi porvoolaisten mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja ulkoiluun. Se näkyisi hyvinvoivempina kuntalaisina. Porvoonkorpi vahvistaisi myös Porvoon imagoa ihmis- ja luontoystävällisenä asuinpaikkana.
”Porvoon kaupunkimetsien hakkuulla ei ole kunnallisia, kiveenhakattuja tuottotavoitteita, joten joka tapauksessa kaupunki ei häviäisi suojelussa rahallisesti”, Perukangas toteaa.
Porvoonkorven suojeleminen tukisi myös kaupungin tavoitetta suojella vähintään 17 prosenttia kaupungin omistamista metsistä.
Porvoonkorvessa hienoa on se, että sinne pääsee niin monilta asuinalueilta ripeästi: se rajoittuu useimpiin itäisen Porvoon asuinalueista.

Manki Perukangas
Itä-Uudenmaan luonnon- ja ympäristönsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja
Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2025