Fortumin vesivoimalaitosta käytetty lainvastaisesti vuosikymmeniä

Fortumin omistamalla Tainionkosken vesivoimalaitoksella on harjoitettu lainvastaisesti lyhytaikaissäännöstelyä 1970-luvulta lähtien. Aluehallintovirasto antoi asiasta huhtikuussa päätöksensä.
Kuva: Petteri Hautamaa

Teksti

Oona Lohilahti


Vesivoiman lyhytaikaissäännöstelyssä veden virtaamaa muutetaan nopeasti ja rajusti jopa useita kertoja päivässä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että lyhytaikaissäännöstely on erittäin haitallista vesistölle. Tällaista säännöstelyä käytetään erityisesti silloin, kun vesivoimayhtiö haluaa maksimoida sähkön hintaan perustuvia taloudellisia etuja.

Fortum oli hakenut vesivoimalaitoksen vesiluvan selventämistä sen jälkeen, kun lyhytaikaissäännöstely oli todettu luvanvastaiseksi Luonnonvarakeskuksen selvityksessä 2021. Luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri antoi aluehallintovirastolle muistutuksen siitä, että hakemus täytyy hylätä. Aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen, eli se vahvisti Luonnonvarakeskuksen selvityksen tuloksen.

”Tainionkosken voimalaitosta koskeneen selvennyksen hylkääminen on voitto virtavesille. Tämän päätöksen myötä vesistölle haitallisesta lyhytaikaissäännöstelystä täytyy luopua niissä voimalaitoksissa, missä lupaa ei ole”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöoikeuden asiantuntija Hannes Koljonen.

Huolestuttavaa on se, että vesivoimalaitoksen käyttöä valvova viranomainen, ely-keskus, ei ole reagoinut Fortumin luvanvastaiseen toimintaan. Luonnonsuojeluliitto on puuttunut vesistölle haitalliseen lyhytaikaissäätöön aikaisemminkin.

Julkaistu Luonnonsuojelija-lehdessä 2/2025

Luonnonsuojelija-lehti on jäsenetu