Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Linturetki Kämärillä

Pekka Nykänen Kesykyyhky 5.3.2023 Varkaus

Kevään retkeilykausi avattiin sunnuntaiaamuisella linturetkellä. Aamupäivän sää oli pilvipoutainen pikku pakkasen pitäessä talvisen tuntuman kevätpäivään. Retkelle liittyi mukava joukko talvilinnuista kiinnostuneita ulkoilijoita.

Timo Immonen Linturetkellä lähtijät Varkaus 5.3.2023

Aluksi katsastimme Pirtinvirran sorsat ja jatkoimme matkaa kohti Kämärin hienoja polkuja. Pirtinvirrassa talvehtivia sorsia oli runsaasti näkyvillä sekä virran varrella kuin myös Kämärin koskien sulissa jo selvästi pariutuneina.

Pekka Nykänen Sinisorsat Pirtinvirta 5.3.2023

Piritnvirran rannalta kuului viherpeippojen kevätliverrys ja naakkoja oli seurailemassa sorsien ruokintapaikan tapahtumia.  Harmaapäätikka piti ääntä vastarannan puissa ja kun siirryimme kohti Kämäriä tikka seuraili joukkoamme. Alkumatkasta harmaapäätikasta saimme vain nopean lentohavainnon, mutta piilottelevan linnun näkeminen ei onnistunut, vaikka ääni kuului läheltä.

Jaana Ylönen Sinitiaiset Ämmäkosken ruokinta 5.3.2023

Ämmäkosken ruokintapaikan ympäristössä ruokaili tali- ja sinitiaisia runsain joukoin. Kosken sulassa uiskenteli kaksi laulujoutsenta.  Koskikara niiaili tutuilla kivillä ja paluumatkalla kuulimme myös sen laulutaitoa.

Jaana Ylönen Laulujoutsenet Ämmäkoski 5..3.2023
Pekka Nykänen Koskikara Ämmäkoski Varkaus 5.3.2023

Matkalla Kämärin ruokintapaikkaa kohti tutkailimme tikkojen kolottamia puita. Vanhat, lahoavat puut ovat tikkojen ruokavarastoja talven aikana. 

Pekka Nykänen Tikan kolottama puu Kämärillä

Kämärin ruokintapaikalla näkyi retken ensimmäinen orava. Saukoista näimme vain virran sulaan päättyvän jälkien jonon.

Jaana Ylönen Orava ja talitiainen Kämäri 5.3.2023

Kämärin ruokinnan lähellä oli punatulkkuja, puukiipijä, käpytikka ja töyhtötiainen uusina lajeina.

Retken lopulla, lähellä uimahallia, näimme viimein harmaapäätikan. Tikka kuikutteli paljastaen olinpaikkansa kuivuneen koivun latvassa. Pieni lumisade alkoi puolen päivän lähestyessä, mutta ei onneksi haitannut retkeämme.

Pekka Nykänen Harmaapäätikka Päivionsaari 5.3.2023

Ja vielä viimeiseksi parkkipaikalle palatessamme 3 harmaalokkia tekivät ylilennon.

Pekka Nykänen Harmaalokki 5.3.2023

Kaikkiaan retken aikana teimme havainnot 16 lajista.

Lajilista: sinisorsa, pikkuvarpunen, viherpeippo, talitiainen, harmaapäätikka, sinitiainen, varis, naakka, laulujoutsen, koskikara, punatulkku, puukiipijä, töyhtötiainen, käpytikka, kesykyyhky, harmaalokki.

Retkelle osallistui 18 henkilöä.

Hyvä startti alkavaan lintukevääseen!