Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kohta on kevät

Jaana Ylönen Varpunen 4.2.2023 Varkaus

Metsän peittää vielä tukeva lumikerros, mutta iltapäivän aurinko saa tuoreen lumen nuoskaantumaan etelärinteellä. Lumikenkiin kertyy paksu kerros lunta rinnettä kiivetessä, vaikka muualla metsässä on erinomainen lumikenkäily keli.

Aurinko saa aikaan ihmeitä ja ensimmäiset jääpuikot näkyvät sammaleen reunassa ja kiven kylkeä kirjoo sulavan veden viirut.

Liisa Tolvanen Jääpuikot 7.2.3023
Liisa Tolvanen Kivi 7.2.2023

Kevään ensimmäiset hyönteiset löytyivät tuvan ikkunasta ja puukassin laidasta. Harvoin on hyönteisiä tullut kuvattua helmikuussa.

Liisa Tolvanen Kolmiotikkukoi 8.2.2023

 Vajaa sentin mittainen kolmiotikkukoi näytti ensin ikkunaan tarttuneelta roskalta. Hyönteinen talvehtii aikuisena ja se on tullut sisälle todennäköisesti polttopuiden mukana. Kesäisin perhonen löytyy heinä-syyskuussa haavalla.

Liisa Tolvanen Humalyökkönen 9.2.2023

Tämä puukassista löytynyt perhonen on humalyökkönen. Tämäkin perhonen talvehtii aikuisena. Lentoaika on heinäkuun lopulta aina lokakuulle ja talvehtimisen jälkeen huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Toukka elää humalalla ja nokkosella kesä-heinäkuussa. Vein sisälle tulleen perhosen takaisin liiteriin puupinon suojaan jatkamaan talvehtimistaan.

 Kevään merkkejä ovat lintujen lisääntyvät äänet ja pareittain liikkuvien lintujen havainnointi. Pyypari tarttui kuiviin Ruokojärven tien varrelta.

Pekka Nykänen Pyyt Ruokojärvi 7.2.2023
Pekka Nykänen Järripeippo 9.2.2023 Kommila

Tänä talvena on tehty vähän havaintoja peipoista. Järripeippo koiras ilmaantui kuitenkin ruokinnalle Kommilassa.

Kulunut viikko on Luonnonsuojeluliiton ja kirjastojen yhteinen Luonto-lainassa viikko. Markus Sjöbergin viikon teemaan liittyvä luento Varkauden kirjastolla kokosi 11 kuulijaa. Enemmänkin olisi toki mahtunut.

Timo Immonen Varkauden kirjasto 9.2.2023