Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Talven tullen

Jaana Ylönen Orava 29.11.2021 Varkaus

Päivät ovat lyhenneet ja lumi tuli maahan. Luonto on hiljaisimmillaan ja luontoharrastajatkin malttanevat tehdä rästissä olevia askareita jopa sisätiloissa.

Marraskuun lopulla on tehty kuitenkin mielenkiintoisia lintuhavaintoja. Yksi yllättävimmistä oli Ämmäkosken rannoilta löytynyt västäräkki. Talven otteen voimistuessa linnun selviintymismahdollisuudet heikkenevät mikäli sen muuttovietti ei sitä jo kohti etelää ole ohjannut.

Heikki Pentikäinen Västäräkki 24.11.2021 Varkaus Ämmänkoski

Jos kaipaat talviajalle luontoharrastusta tai vaikka ideaa läheiselle annettavaksi joululahjaksi, tutustu Soisalo-opiston etänä toteutettavaan lintukurssiin. https://opistopalvelut.fi/soisalo-opisto/course.php?l=fi&t=14588

Kosken rannalla pyrstöään uitti myös merimetso.

Pekka Varneslahti Merimetso 26.11.2021 Varkaus

Nämä kaksi  ovat kovia lajeja perinteisessä Lintuyhdistys Kuikan talvipinnarallissa, jos ovat vielä maisemissa 4.12.2021. https://www.lintuyhdistyskuikka.net/ajankohtaista/talvipinnaralli-4-12/

Ralliin voivat osallistua kaikki asiasta kiinnostuneet. Tämä leikkimielinen kisa auttaa keräämään tietoa alueella talvehtivista linnuista, kun havainnot tallennetaan havaintoteitokantaan, Tiiraan.

Luontoharrastusta on tarjolla lauantaina 4.12.2021 Varkauden kirjastolla järjestettävässä Haukiveden norpat tapahtumassa. Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri järjestää yhteistyössä Yhteinen saimaannorppamme LIFE- hankken kanssa tämän tapahtuman..

Haukiveden norpat

Rastaiden ja tilhien parvet tyhjentävät pihlajoita marjoista kovaa vauhtia. Nämä karaistuneet linnut eivät vielä talvesta säikähdä, jos vain ravintoa riittää.

Ilkka Koivisto Räkättirastas 30.11.2021 Varkaus

Omat herkkunsa on löytänyt myös varpuspöllö, joka löytyi Vattuvuoren maisemista. Saaliina näyttää tällä kertaa olevan päästäinen. Tämä tehokas pieni pyytäjä on aktiivinen päivällä, mikä pöllöistä puhuttaessa on harvinaista. Suurin osa pöllöistä on aktiivisimmillaan yöllä.

Jaana Ylönen Varpuspöllö 23.11.2021 Vattuvuori, Varkaus