Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Talvea odotellessa

Pekka Nykänen Närhi 24.10.2021

Luonto on valmina vastaanottamaan talven. Lehtipuut ovat varistaneet lehtensä ja heinäkasvien lehdet ja varret lakastuneet. Vain talven tuiskuihin siemenensä laskevat talventörröttäjät ovat vielä tukevasti pystyssä. Ensilumi käväisi jo maassa ja vaihdatti auton alle talvirenkaat.

Pekka Nykänen Sinisorsat Varkaus 24.10.2021

Muuttolinnut ovat seuranneet vaistojaan ja suunnanneet kohti etelän lämpöä.  Joitakin viivyttelijöitä on vielä jäljellä. Yksi näistä on pensasaidan suojissa piilotteleva lehtokurppa.

Pekka Ruotsalainen Lehtokurppa Varkaus 23.10.2021

Viime viikolla varkautelaisia lintuharrastajia hemmoteltiin kahdella vähän harvinaisemmalla vieraalla. Samaan aikaan Hanhenkaulan seuduilta havaittiin harjalintu ja sepelhanhi.

Pekka Nykänen Harjalintu 23.10.2021 Hanhenkaula Varkaus

Harjalinnun levinneisyysalue on Afrikasta Eurooppaan. Pohjoisimpana se pesii harvinaisena Virossa mutta ei pohjoismaissa. Syksyisin harjalintuja havaiataan Suomessa harvakseltaan. Viimeisen kuukauden aikana on  tehty havaintoja useilla paikkakunnilla läpi Suomen.

Harjalintuhavainnot 24.9 -24.10.2021 Tiirassa

Sepelhanhi on Suomessa läpimuuttaja. Linnut pesivät Huippuvuorilla ja Venäjällä Kaninin niemimaalla ja talvehtivat Tanskan, Alankomaiden ja Saksan rannikolla.

Pekka Ruotsalainen Sepelhanhi 21.10.2021 Varkaus

Hyvä pihlajanmarjojen ja kuusen käpysato houkuttavat tänne tilhiä ja käpylintuja. Käpylinnuista on tehty havaintoja sekä isokäpylinnuista että pikkukäpylinnuista.

Pekka Nykänen Pikkukäpylintu 24.10.2021 Varkaus

Tilhiparvet eivät vielä ole todennäköisesti täydessä mitassaan, vaan vasta ensimmäiset pienehköt parvet ovat saapuneet tänne marjasatoa  verottamaan.

Pekka Nykänen Tilhi 24.10.2021 Varkaus

Oravakin valmistuu talveen ja karvan vaihto talviturkkiin on menossa.

Pekka Nykänen Orava 24.10.2021