Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Kevätpäivän tasaus

Pekka Varneslahti Harmaalokit 16.3.2021 Huruslahti

Aurinkoiset päivät ovat käynnistäneet lintujen kevätmuuton. Varma kevään merkki ovat sulan reunalle kokoontuvat muuttavat harmaalokit. Näitä kevään airueita on Huruslahdella nähty jo yli 400. Lokkien kaklatus kantaa kuulaana ilta kauas kaupungille. Näin keväisin muuttavien harmaalokkien joukkoon eksyy muutama merilokki. Merilokit erottaa harmaalokkiparvesta mustasta selästä . Vähän myöhemmin saapuvat sitten myös mustaselkäiset selkälokit, mutta näin alkukeväästä mustaselkäiset lokit ovat lähes varmasti merilokkeja.

Pekka Nykänen Merilokki ja harmaalokkeja 17.3.2021 Huruslahti

Ensimmäisten muuttajien joukossa liikkuvat myös laulujoutsenet. Ensimmäinen pariskunta ilmaantui Pirtinvirran sulaan kuluvalla viikolla.

Jaana Ylönen Laulujoutsenet 18.3.2021 Pirtinvirta

Lehtoniemen lintutarjontaan liittyi nyt pähkinänakkeli. Tämä vikkelä lintu viihtyy talven ruokintapaikkojen liepeillä.

Pekka Nykänen Pähkinänakkeli 13.3.2021 Lehtoniemi

Talvinen luonto on ankara ja kaikki eivät talven koettelemuksista selviä. Kuluva talvi on paksun lumipeitteen vuoksi vaikea pöllöille koko Pohjois-Savon alueella. Yksi talven pöllöuhri löytyi Varkausmäestä, kun nälkiintynyt lapinpöllö löytyi kuolleena.

Timo Immonen Lapinpöllö 19.3.2021 Varkausmäki

Huruslahden jääladulla voi tulla vastaa harvinaisempia kanssakulkijoita. Saukkopari valitsi valmiin ladun ja suihki hiihtäjiä vastaan.

Jaana Ylönen Saukot Huruslahti 19.3.2021

Nämä veijarit olivat matkalla Pirtinvirran sulaan ruokailemaan. Lahnan voimalla jaksaa taas taivaltaa.

Pekka Nykänen Saukko 19.3.2021 Pirtinvirta

Ruokojärven lintutornille kulun vaikeutumien on aiheuttanut paljon keskustelua Warkauden lehdessä julkaistun artikkelin jälkeen. Kävelyreittejä tornille löytyy, mutta suositun kohteen soisi toki olevan myös kohtuudella liikuntarajoitteistenkin saatavilla kevätmuuton aikaan. Asemakaavaa kommentoidessaan Varkauden luonnonystävät vaativat esteetöntä kulkua lintutornille myös rakennusaikana. Mulan lintulava on toki helposti saavutettavissa, harmi vain ettei sen ympäristössä juurikaan ole lintuja joita tarkkailla.