Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Talven tuntua

Pekka Varneslahti 5.1.2021 Huruslahti

Talvi tuli viimein, lunta puissa ja maassa, pakkastakin yli 10 astetta. Lumi narskuu askelten alla kuten talvella pitääkin. Aurinkokin on pilkahtanut pilvien lomasta ja antanut vinkkiä päivän jatkumisesta.

Liisa Tolvanen 6.1.2021 Koivikko

Vuosi vaihtui ja lintuharrastajat aloittivat taas uusien vuoden pinnojen keräämisen. Alkutalvi onkin hyvää aikaa kerätä peruslinnut listalle. Varkautelaisia hemmoteltiin heti alkuun täällä sisämaassa harvakseltaan nähtävällä ristisorsalla, joka ilmaantui hetkeksi Pirtinviraan 3.1.2021.

Pekka Nykänen Ristisorsa 3.12021 Varkaus Pirtinvirta (kuvakaappaus videolta)

Harvinaisempia vuoden alkupäivien havaintoja Varkauden alueella ovat myös tavi, kalalokki, silkkiuikku, pilkkasiipi ja lapasotka, jotka kaikki ovat ilahduttaneet lintuharrastajia läsnäolollaan heti vuoden alkuun. Tilanteeseen on varmasti vaikuttanut sulana tänne asti pysyneet selkävedet.

Talvisin aurinko paistaa matalalta ja se mahdollistaa upeat haloilmiöt. Ilmiö syntyy yläilmakehässä olevista jää kiteistä, jotka heijastavat auringosta tulevia valon säteistä sateenkaaren värissä.

Haloilmiöitä voi syntyä myös kuun ympärille. Oheinen kuva on Huruslahden pohjoispäästä Kiertotieltä kohti vesitornia. Kuvan sivuauringot ovat yleisimpiä haloilmiöitä. Sivuaurinkojen sisäreuna värjääntyy joskus punaiseksi.

Pekka Varneslahti 5.1.2021 Huruslahti