Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Marraskuun maisemat

Pekka Nykänen Punatulkku 7.11.2020

Talvi antaa odottaa tuloaan, kulunut viikko on ollut mittaushistorian lämpimin. Luonto on kuitenkin valmistautunut pakkasten tuloon ja vähenevään valoon. Marraskuun 8. päivänä lehdet ovat varisseet maahan, puiden silmut ovat supussa, monivuotisten kasvien lehtiruusukkeet erottuvat kulottuneesta heinästä, rannan riite rapisee aaltojen tahdissa ja mikä oudointa aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Isänpäivän viikonlopun säätila oli upeudessaan vähän hämmentävä.

Hannu Holopainen Soinilansalmi 7.11.2020

Kuluneella viikolla yöt ovat olleet kirkkaita, iltaisin kuun kaverina on koillisen taivaalla näkynyt Mars.

Pekka Nykänen Täysi kuu 1.11.2020

Sienikausi jatkuu vielä runsaana, kuluneella viikolla keräsin vielä kantarellejä ja vakallisen suppilovahveroita. Sieniretkellä törmäsin oranssinkeltaisena poimuilevaan karvanahakkaan kaatuneen koivun kannossa.

Liisa Tolvanen Karvanahakka 1.11.2020

Lintujen talviruonintakausi on alkamassa, ensimmäiset rasvatangot ja siemensäkit ovat jo käytössä. Ilahduttavasti viherpeippojen lukumäärä on kasvanut muutaman vuoden takaisesta suuresta romahduksesta.

Pekka Nykänen Viherpeippo 7.11.2020 Varkaus

Metsätiasten lukumäärä sitä vastoin pienenee suoritettujen laskentojen mukaan kiihtyvää vauhtia. Hömötiainen ja töyhtötiainen ovat lajeja, jotka kärsivät lämmenneistä talvista.

Pekka Nykänen Hömötiainen 7.11.2020

Hippiäiset sitävastoin selviävät paremmin talven ylityksestä, kun pakkasjaksot ovat lyhyempiä eikä pakkaspäivien lämpötila enää saavuta Savossakaan -30 asteen rajaa.

Pekka Nykänen Hippiäinen 7.11.2020

Pohjoisesta ovat tulleet talvea viettämään ensimmäiset koskikarat. Ämmäkoski on tunnettu koskikarojen talvehtimispaikka.

Pekka Nykänen Koskikara 31.10.2020 Ämmäkoski Varkaus