Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Hanhimuuttoa kuutamossa

Pekka Varneslahti Hallakehrääjä 5.10.2020 Varkaus

Pilvettöminä ja ajankohtaan poikkeuksellisen lämpiminä öinä on taivaalta kuulunut muuttavien hanhiparvien kaakatus. Harjaantuneet lintuharrastaja tunnistavat muuttoparvet lajilleen kuuluvien äänien perusteella. Valkoposkihanhien lisäksi muutolla ovat metsähanhet, tundrahanhet ja joitakin havaintoja on myös harvinaisista sepelhanhista Pohjois-Savossa.

Pekka Nykänen Kuu 1.10.2020 Varkaus

Hanhien runsaus hallitsee syysmuuttoa vielä koko lokakuun. Kuitenkin linturintamalla on tehty viime päivinä muitakin hienoja havaintoja lähiympäristössä.

Joroisten Puomilansalmella vieraili jalohaikara. Tämä näyttävä valkoinen rantojen kahlaaja on tänä kesänä näyttäytynyt Savossa useilla paikkakunnilla ja jopa useamman linnun pikkuparvina.

Ilkka Koivisto Jalohaikara 4.10.2020 Puomila Joroinen

Harvemmin havittu lintuvierailija on myös pähkinähakki, joka aina silloin tällöin ilahduttaa Varkaudessakin. Tämän kertainen havainto on tehty Niinimäessä.

Pekka Nykänen Pähkinähakki 4.10.2020 Niinimäki,

Ja viimeisin ”herkku” löytyi Joroisten kirkonkylältä. Sepelrastas on täällä Savossa muuttoaikaan havaittava läpikulkija. Linnut pesivät Suomessa harvalukuisena Tunturi-Lapissa ja talvehtivat Välimeren ympäristössä.

Heikki Pentikäinen Sepelrastas 5.10.2020 Joroinen (kuvattu ikkunan läpi)

Lämmin syksy on antanut hyvin aikaa valmistautua talven tuloon. Viime päivien ruska on häikäissyt loistollaan. Oravatkin kokoavat ahkerasti talvivarastoja. Ilmastonmuutoksen seurauksena lämmenneet talvet voivat olla ongelmallisia oravien ja lintujen talvivarastojen säilymiselle. Nollan asteen kahta puolta seilaavat lämpötilat voivat pilata ravintovarastoja syömäkelvottomiksi.

Pekka Nykänen Orava 4.10.2020 Varkaus

Syksy on erinomainen aika tehdä löytöjä sammalten, kääpien ja jäkälien joukosta. Kosteus ja lakastuvat heinät saavat sammallet ja jäkälät kohoamaan ja näyttäytymään maanpohjasta ja kivien päältä. Joskus yhdistelmästä voi tulla suorastaan täytekakku, kuten kuvan kannon kasvustosta.

Ville Tolvanen Kanto 2.10.2020