Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Syksyn tuoksut tuulissa

Liisa Tolvanen Puolukka 6.9.2020

Syksyn tuntua on aamusumuissa, kuulaissa päivissä ja aina vain varhaisemmin tummuvissa illoissa. Pimenevät yöt tarjoavat upeat tähtitaivaat, kunhan kuu taas painuu valaisemasta yömaisemaa. Ensimmäiset revontuletkin ovat jo näyttäytyneet.

Sykysyyn kuuluvat lintujen muutoparvet, taivaalta kaikuvat kurkien huudot kun muuttoaurat hakevat muotoaan. Joroisissa on nähty jo noin 200 kurjen kertymiä. Pääskysten päämuutto on jo mennyt, mutta vielä tänään näkyi noin 100 pääskysen parvi järven yllä keräämässä hyönteisiä matkaevääksi.

Kalevi Sundqvist Kurjet 2.9.2020 Pasala

Pienempien lintujen muuton mukana kulkee petolintujen muutto. Petolinnut muuttavat yksin, joskin hyvinä muuttopäivinä voi nähdä joitakin petolintuja samoissa termiikeissä ottamassa korkeutta muuttomatkallaan. Petolinnut jäävät hyville ruokapaikoille tankkaamaan ja silloin niitä voi nähdä varsin vaivattomasti sähkölangoilla, pellon reunapuissa ja erilaisten kelojen ja tolppien nokassa.

Pekka Nykänen Närhi 5.9.2020
Jaana Ylönen Ampuhaukka 7.9.2020

Närhet ilmaantuvat pesintäkuusikoistaan taas ihmisten ilmoille. Närhet keräävät talvivarastojaan ja niille kelpaavat marjat, sienet ja pienet perunatkin.

Puolukkasato on saanut mättäät punastumaan. Tämän kesän erikoisuuksiin kuuluu sekin, että puolukat ovat kypsyneet hyvin eri aikaisesti. Jopa samassa mättäässä voi olla täysin kypsiä marjoja, valkoisia raakileita ja vielä kukkiakin.

Pekka Nykänen Terttuselja 5.9.2020

Pihlajanmarjat eivät vielä ole täysin kypsyneet, marjojen sävy on vielä oranssin sävyinen. Rastasparville tällainen marja jo kelpaa.

Terttuseljan marjat ovat myös kypsyneet. Terttuselja on myrkyllinen eikä sen marjoja pidä ihmisten maistella. Linnuille terttuseljan marjat ovat kelpo ravintoa ja linnut huolehtivat siementen levittämisen.

Hyönteisiä on edelleen runsaasti. Metsärekellä ei voi olla törmäämättä kiusallisiin hirvikärpäsiin. Perhoset lentävät keskipäivän lämmössä ja kimalaiset kokoavat edelleen siitepölyä. Ampiaisten urakka alkaa tältä kesältä olla ohitse ja pesästä lähteneet kuhnurit pörräilevät varsin päämäärättömästi.

Kesällä tehdyn hyöteishotellin kulmalla seurasin yli puoli tuntia, kun kavaltajapistiäinen yritti tunkea pistimensä erakkomehiläisiin kuuluvan muurarimehiläisen muuraaman kolon läpi siinä kuitenkaan onnistumatta.

Liisa Tolvanen Kavaltajapistiäinen 4.9.2020