Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Lämpimät päivät, tummuvat illat

Kuva Hannu Holopainen Harmaalokki 9.8.2020 Paljakka

Kesä on edennyt jo vaiheeseen missä yön syvimpinä hetkinä on jo pimeää. Iltahämärissä voi nähdä lepakkojen lähtevän saalistamaan päiväpiiloistaan. Lämpiminä iltoina on lepakoille paljon hyönteisiä lennossa vielä illan hämärtyessä. Hämärissä lentävät erilaiset kiitäjät, joita voi houkutella ihailtavakseen valojen avulla.

Kuva Pekka Varneslahti Suruyökkönen 1.8.2020
Kuva Pekka Varneslahti Kulmaritariyökkönen tai idänritariyökkönen (tunnistus epävarma) 2.8.2020

Hyönteisiä on liikkeellä toki päivisinkin. Marjastajille ylimääräisiä makuaistimuksia silloin tällöin tarjoavat marjaluteet. Tämä uusia luteita kehittelevä pari tuli vastaan marjapensaassa.

Kuva Liisa Tolvanen Marjaluteet 7.8.2020

Herukkaperhosen siipien alapinnan väritys ja siiven reunan repalaisuus antavat lepäävälle perhoselle erinomaisen suojavärityksen. Siivet kiini maassa lepäävä perhonen muistuttaa kuivunutta puun lehteä.

Kuva Pekka Varneslahti Herukkaperhonen

Sienien lajirunsaus on parhaimmillaan. Keltavahverot ja herkkutatit ovat antaneet runsasta satoaan. Sieniretkellä voi välillä unohtaa keräämisen ja nauttia runsaudesta ilman saaliin tavoittelua. Sienien moninaisuutta, muotojen ja värien kirjoa, kannattaa seisahtua ihmettelemään ja ihailemaan metsässä kulkiessa.

Kuvat Liisa Tolvanen Tulipunahapero, hahtuvaseitikki, nurmimaamuna, rusokärpässieni, mustarousku

Tulipunahapero, hahtuvaseitikki, nurmimaamuna, rusokärpässieni, mustarousku; sienikirjaa selatessa kokee kulttuurinautinnon makustellessaan sienten nimiä. Kuinka kuvaavia ja mielikuvitusta ruokkivia nimiä sienillä onkaan.

Loppukesän lämpimistä päivistä nauttivat pienet sisiliskot.

Kuva Liisa Tolvanen Sisilisko 6.8.2020

Lintuharrastajien vuoden toinen sesonki lähestyy. Pääskyset ja rastaat kerääntyvät parveihin, aamuisin pusikot ja teiden reunustan pensaikot kuhisevat pikkulintuja. Kaikki tämä enteilee syysmuuton kiihtymistä. Syksyisin muuttavia lintuja on kevätmuutton verrattuna moninkertainen määrä, mutta suurin osa muutosta tapahtuu poissa ihmisten silmistä öiseen aikaan. Syysmuutto ajoittuu myös pidemmälle ajalle alkaen jo kesäkuussa ja jatkuu vuodenvaihteeseen saakka. Harmaahaikaroilla ei ole vielä kiire muutolle, harmaahaikaroiden syysmuutto ajoittuu elokuun puolivälistä marraskuulle saakka, onpa jotkut jääneet talvehtimaan Suomeenkin. Muutto suuntautuu Länsi- ja Etelä Eurooppaan.

Kuva Ilkka Koivisto Harmaahaikarat 9.8.2020 Ämmänkoski

Elokuussa suuri osa ruohovartisista kukista on jo kukkinut ja siemenet kypsyneet. Metsässä maitohorsmien kukkameret ovat vaihtuneet hahtuvapilviin. Kanervat tarjoavat kimalaisille ja mehiläisille vielä mettä. Tienpientareiden valtakukkana juhlivat kirkkaankeltaiset keltanot ja nurmikoilla tuikkii pienet valkoiset silmäruohot.

Kuva Liisa Tolvanen Kanerva 8.8.2020