Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Värien loistoa

Kuva Hannu Holopainen Kärpässieni 25.7.2020

Keskikesän perhosrunsaus on nyt parhaimmillaan. Lämpiminä päivinä voi nähdä juuri kuoriutuneita toisen sukupolven neitoperhosia ja sitruunaperhosia, oranssina hohtavia loistokultasiipiä, vielä viimesisiä jo värinsän kadottaneita kesisarinviittoja ja monia muita isoja ja pieniä perhosia.

Kuva Kalevi Sundqvist Neitoperhonen Ruokojärvi 29.7.2020
Kuva Liisa Tolvanen Loistokultasiipi ja punakirjokoisa 29.7.2020

Luonnossa voi nyt törmätä erilaisiin perhosen toukkin. Tässä herukan lehdellä keltamusta leppäyökkösen toukka.

Kuva Liisa Tolvanen Leppäyökkösen toukka 26.7.2020

Tarkkaavainen retkeilijä voi joskus nähdä vaskitsan, jalattoman liskon. Tämä kaunotar on kuvattu Jäppilän puolella metsätien varrella.

Kuva Pirjo Voutilainen Vaskitsa 29.7.2020 Jäppilä

Kesän edetessä lähimetsän pöntöistä on maastoutunut suuri määrä linnunpoikasia. Tämä vielä yhdessä viihtyvä pesue on kirjosiepon aikaansaanos.

Kuva Pekka Varneslahti Kirjosieppo 28.7.2020 Varkaus

Heinäkuun loppupuoli on kiireistä aikaa metsän antimista nauttiville retkeilijöille. Mustikkasato on tänä kesänä runsas ja marjojen laatu erinomainen. Lakkasatokin oli pitkästä aikaa hyvä. Näillä korkeuksilla lakat  ovat jo ylikypsiä ja varisevat soiden sammalikkoon, mutta pohjoisempana satokausi vielä jatkuu. Vattujenkin pölyytys on onnistunut ja satonäkymät ovat hyvät. Puolukat ovat vielä raakileina, mutta siitäkin näyttää tulevan ihan hyvä sato.

Kuva Hannu Holopainen Mustikka 25.7.2020