Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Heinäsirkkojen ja herkkutattien aikaa

Kuva Liisa Tolvanen Kekomuurahainen

Kesän kääntyessä heinäkuun loppupuolelle lähestyy vuoden sadon kypsyminen. Varhaisten kukkijoiden siemenet ovat jo varisseet ja siemenet tippuneet maahan. Kesäkuussa kukkineet hiirenvirnat ovat kypsyttäneet ensimmäist palot, mutta vieressä kukinta vielä jatkuu. Pitkällä kukinta-ajalla kasvi varmistaa jokavuotisen siementuotannon vaikka sääolot tai muut syyt estäisivät varhaisempien kukintojen epäonnistumisen.Kesän kääntyessä heinäkuun loppupuolelle lähestyy vuoden sadon kypsyminen. Varhaisten kukkijoiden siemenet ovat jo varisseet ja siemenet tippuneet maahan. Kesäkuussa kukkineet hiirenvirnat ovat kypsyttäneet ensimmäist palot, mutta vieressä kukinta vielä jatkuu. Pitkällä kukinta-ajalla kasvi varmistaa jokavuotisen siementuotannon vaikka sääolot tai muut syyt estäisivät varhaisempien kukintojen epäonnistumisen.

Kuva Liisa Tolvanen Hiirenvirna 19.7.2020

Tuoksuvien virna- ja apilapientareiden reunoilla viihtyvät sinisiivet ja heinäsirkat. Heinäsirkkojen siritys kuuluu keskikesän äänimaisemaan aurinkoisina päivinä.

Kuvat Liisa Tolvanen Ketosinisiipi ja niittyheinäsirkka

Mustikat ja metsämansikat ovat jo poimittavissa, lakka herkullisimmillaan suon kätköissä,vadelmat vielä raakileella. Kerätään kesän herkkuja, nautitaan niistä tuoreeltaan ja jos yli jää niin varastoidaan talven varalle.

Kuva Liisa Tolvanen Lakka

Kantarellit ja herkkutatit ovat jo nousseet. Kuivan kauden jälkeen tulleet sateet saivat sienirihmastot pukkaamaan itiöemiä maanpinnalle. Nyt kannatta tehdä kesän ensimmäinen sieniretki, jos et vielä ole sellaista totetuttanut.

Kuva Liisa Tolvanen Herkkutatti 20.7.2020

Lintuemojen urakka jälkikasvun ruokkimisessa ei vielä ole ohitse. Metsäkirvinen kantaa evästä pesälle Ruokojärven lintutornin tien varrella ja kuikkaemo kalastaa poikasille pikkukaloja.

Kuva Pekka Nykänen Metsäkirvinen 18.7.2020 Ruokojärvi
Kuva Ilkka Koivisto Kuikka

Käpykankaalla on kesäyössä kuulunut sarvipöllön poikasten ääntely, kun ne kerjäävät emoilta ruokaa. Päivisin pöllöt lepäävät jossakin kuusen kätköissä, lähellä puun runkoa.

Kuva Pekka Nykänen Sarvipöllö, Käpykangas

Luonnossa liikkuessa törmää joskus myös pienpetoihin. Minkki tuli kuvaajan eteen Konnuksen kanavalla. Rannoilla pesivät linnut menettävät poikasiaan minkin ravinnoksi. Minkki on haitallinen vieraslaji ja sen metsästys on sallittua ympäri vuoden.

Kuva Pekka Nykänen Minkki, Konnuksen kanava 14.7.2020