Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Valoisaa kesää

Kuva Pekka Varneslahti Punavarpunen 19.6.2020 Varkauden portti

21.6. on kesäpäivän seisaus ja valoisaa aikaa riittää Pohjois-Savoonkin enemmän kuin jaksaa valvoa. Hellejakso on lämmittänyt alkukesän yötkin niin lämpimiksi, että hyttyset ovat lentäneet läpi yön. Alkukesän kuivuus on rajoittanut heinien pituuskasvua ja monesta vuodesta poiketen heinäkasvit ovat tukkineet tienvarret ja valoisat metsänreunat vain kosteilla paikoilla. Joka kesä hämmästyttää se nopeus, millä kasvit kasvavat ja puhkeavat kukkimaan. Ja se rehevyys, millä ne kasvualansa valtaavat sekä maalla että vedessä.

Kuva Liisa Tolvanen Metsäkurjenpolvi
Kuva Liisa Tolvanen Järvisätkin

Joka puolella maastossa kuuluu linnunpoikasten piiskutus. Emojen ruokintapuuhat eivät taukoa edes yön hetkinä.

Kuva Pekka Varneslahti Pikkuvarpuset

Pikkuvarpusemot eivät enää mahdu pönttöön sisälle, vaan ruokinta tehdään ulkopuolelta. Meriharakkakin paimentaa poikastaan kadun yli Hertunrannan  tuntumassa.

Kuva Pekka Nykänen Meriharakka 17.6.2020 Taulumäki

Kesävieraskin saapui juhannukseski Ämmänkosken virtauksia valvomaan. Tavallisemmin harmaahaikarat saapuvat vasta loppukesällä, mutta tämä ilahdutti varkautelaisia jo nyt.

Kuva Pekka Varneslahti Harmaahaikara Ämmänkoski 19.6.2020

Ruokojärven hirviemo on saanut kaksosvasat. Laiduntavat rantamaisemissa ja voivat näyttäytyä silloin tällöin lintutornissa vierailijoille.

Kuva Pekka Nykänen Hirviemo vasoineen Ruokojärvi 16.6.2020

Pihlajaperhosten lentoaika on parhaillaan. Joskus näitä voi nähdä juomassa metsäteiden kosteisteissa kohdissa maa valkoisenaan. Pihlajaperhonen on iso valkea perhonen, jonka siipiä juovittaa tummat suonijuovat.

Kuva Pekka Nykänen Pihlajaperhonen 15.6.2020