Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Varkauden yhdistys

Varkaus
Navigaatio päälle/pois

Vaihtelevaa kevätsäätä

Toukokuun ensimmäiset viikot ovat lintujen seuraajille vuoden kiireisintä aikaa. Kevätmuuton päämassat saapuvat, hyönteissyöjien muutto kiihtyy ja varhaisten pesijöiden poikueita ilmaantuu maastoon. Tänä keväänä ei vielä kunnon lämpöaaltoa ole tullut ja kevään eteneminen on hidastellut yöpakkasen myötä. Kulueenlla viikolla saimme paikka paikoin ihan kunnon lumipeitteenkin.  Talvi ja kesä käyvät keväistä kiistaansa siitä kumman vuoro on olla vallalla. Kylmät pohjoisen puolen tuulet ovat seisauttaneet pohjoiseen muuttavien pikkulintujen muuttoparvia meidän iloksemme. Pohjoiseen matkalla on hangessa tarpova pikkukuovikin.

Kuva Pekka Nykänen Pikkukuovi 12.5.2020 Joroinen

Toiset linnut ovat vasta matkalla pesimäalueilleen mutta aikaisin pesinnän aloittaneilla on jo poikasia. Sorsaemo poikasineen on nähty Lehtoniemessä 14.5 ja telkkäemo poikasineen Ruokojärvellä 16.5.2020. Hautomassa ovat rastaat, suurin osa sorsalinnuista ja uikuista. Pöllöillä on jo isot poikaset, joita rengastajat ovat käyneet ”kihlaamassa”.

Kuva Pekka Varneslahti Telkkäpesue Ruokojärvi 16.5.2020

Hyönteissyöjien joukko rynnisti Savoon suurin joukoin. Pensastasku, harmaasieppo, törmäpääsky, tervapääsky, pensaskerttu, kultarinta, ruokokerttunen, lehtokerttu, satakieli, sirittäjä, sinirinta,käenpiika ja punavarpunen ovat vastatulleiden joukkoa.

Kuva Pekka Varneslahti Käenpiika 12.5.2020 Vakaus
Kuva Pekka Nykänen Sinirinta 13.5.2020

Ahkerasti luonnossa retkeillen onnistuu silloin tällöin näkemään isompiakin kahlaajia.

Kuva Pekka Nykänen Hirvi Ruokojärvellä 12.5.2020

Vaihelevista säistä riippumatta aurinko lämmittää silloin kun pilvet eivät sen loistetta peitä. Lämpimät hetket ovat tarpeen matelijoille, jotka nekin ovat kömpineet talvikoloistaan. Sammakot ovat jo kuteneet mutta rupikonnien kutu jatkuu vielä. Kuvan koiras on löytänyt naaraskonnan matkalla kutulammelle ja pitää tiukasti kiinni kumppanistaan saaden samalla kyydin lammelle.

Kuva Liisa Tolvanen Rupikonnat 4.5.2020

Etelän kevätesikot ovat hennon keltaisilla kukillaan ilon pisaroista muuten vielä kuloheinän peittämässä rinteessä. Esikot ovat karaistuneita kukkia eivätkä säikähtäneet keväistä lumisadetta.

Kuva Liisa Tolvanen Etelän kevätesikko 12.5.2020