Suomalaiset tuntevat jokiluonnon tilan heikosti. Auta meitä kertomaan jokiluonnon tilasta. Annetaan yhdessä ääni vaelluskaloille ja raakulle. Löydät tältä sivulta vinkkejä ja materiaaleja, joita hyödyntämällä voit tukea kampanjaa!

Herätä keskustelua verkossa ja jaa tietoa kampanjasta

Suomen joet eivät voi hyvin ja tarvitsevat apuamme. Suomalaisille virtavesien heikko tila on jäänyt aika etäiseksi. Onkin tärkeää, että autat meitä jakamaan tietoa.

  • Seuraa Suomen luonnonsuojeluliittoa sosiaalisessa mediassa ja jaa Vapauta virrat  -kampanjan postauksia esimerkiksi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa.
  • Lataa somejulkaisuja varten valmiita kuvia alta tai käytä omiasi. Käytä sosiaalisessa mediassa omaa saatetekstiä ja muista tunniste #vapautavirrat.
  • Avaa kuvagalleria klikkaamalla mitä tahansa kuvaa. Saat haluamasi kuvan tallennettua right click + save as -komennolla. Kuvista on sekä vaaka- että neliömuotoiset versiot eri somealustoja varten.
  • Iijoki

  • Kemijoki

Minkä virran sinä haluaisit vapauttaa?

Suomen luonnonsuojeluliiton piirit ja yhdistykset ovat puolustaneet omia virtavesikohteitaan usein jo vuosikausia tai jopa vuosikymmeniä. Vapauta virrat -kampanjassa niitä nostetaan esiin valtakunnallisellakin tasolla

Kuva: Esa Lehtinen

Anna kuntavaaleissa ääni luonnolle

Äänestä kunnallisvaaleissa ehdokasta, joka tukee jokiluonnon vapauttamista. Käytä sosiaalisessa mediassa tunnisteita #ääniluonnolle ja #vapautavirrat. Kunnilla on monia keinoja. Kysy, onko ehdokkaasi ajamassa esimerkiksi seuraavia asioita.

  • Jos kunta omistaa padon tai vesivoimalan, se voi omistajana vaatia kalan kulun parantamista (purku, ohitusuoma, kalatie, ympäristövirtaama)
  • Kunta voi kartoittaa alueensa vaelluskalojen vaellusesteet, kuten padot ja huonot siltarummut.
  • Kunta voi lähteä mukaan hankkeisiin, joilla parannetaan virtavesien tilaa, kuten ennallistamiset, jokitalkkari jne.
  • Kunta voi ottaa vesiasiat korostetusti esiin kaavoissa, suunnitelmissaan (metsät, hulevedet, pienvedet), luvissaan ja ympärisövalvonnassaan.

Raakulla on asiaa, auta!

Virtavesien uhanalainen asukas raakku eli jokihelmisimpukka on pulassa.  Vaikka raakku on rauhoitettu, sen kannat hupenevat hälyttävästi ja raakku  on välittömässä vaarassa kuolla sukupuuttoon. Toimimalla nyt voimme vielä pelastaa tämän joenpohjien hiljaisen sankarin!

Tue Luonnonsuojeluliiton työtä virtojen vapauttamiseksi. Mitä enemmän meitä on, sen vahvempia olemme. Auta kanssamme raakkua ja vapauta vangitut virrat.

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi

Vapauta virrat

On kohtuullista, että edes kymmenys virtaavasta vedestä palautetaan takaisin uhanalaiselle jokiluonnolle, kalojen kulkuväyläksi ja raakun elinympäristöksi. Tehdään Suomesta vapautettujen virtojen maa!

Lue lisää