Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017

 

Yhdistyksen 41. toimintavuosi jatkaa perinteistä toimintaa eli Vantaan ympäristön tilan seuraamista havaintoja tekemällä ja vahtimalla kaavoitusta. Samoin jatkuu Vantaan luontokoulun toiminta ja luonnonhoitokohteista huolehtiminen. Tarvittaessa yhdistys seuraa luontokohteiden ja viheralueiden lisäksi myös rakennetun ympäristön kohteita, ja mahdollisesti tulossa olevaa Tikkurilan kosken padon purkamista.


Yhdistyksen historiallisten kuvien näyttely aiheena "Ympäristön- ja luonnonsuojelua Vantaalla 40 vuotta"

Vesa Järvinen on juhlavuoteen liittyen skannannut nipun vanhoja valokuvia erilaisista tapahtumistamme menneiltä vuosilta.

Valokuvanäyttely on nähtävillä:

a) Tikkurilan kirjastossa 28.3.-11.4.2017

b) Kartanonkosken Pointissa (kirjastotila) 25.4.-5.5.2017

c) Myyrmäkitalon aulassa 9.-19.5.2017


Yhdistyksen toimielimet ja työryhmät

Yhdistyksen toimintaa ohjaa yhdistyksen hallitus. Vuosikokouksessa 15.2.2017 valitaan hallituksen erovuorossa olevien jäsenten tilalle uudet jäsenet. Uuden hallituksen kokoonpano ilmestyy pikimmiten vuosikokouksen jälkeen yhdistyksen nettisivulle www.sll.fi/uusimaa/vantaa

Yhdistyksen nykyiset työryhmät jatkavat toimintaansa. Perustamme myös uusia työryhmiä, jos sellaisille ilmenee tarvetta.

Yhdistyksen hallituksen kevät/kesäretki suuntautunee tänä vuonna Petikkoon rakennettavan golfkentän ympäristöön.


Luonnonhoitokohteet

Tuupakanmäen (Viinikkala) kedon hoitamista ohjaa Vesa Järvinen. Keto tullaan tänäkin vuonna niittämään talkoilla ainakin kerran. Ketotalkoot ovat kaikille kiinnostuneille avoin tapahtuma!

Tuomelan tammimetsän hoidosta on luovuttu ja jää Juha Nisulan talkooryhmän hoitoon.


Yhteistyö muiden tahojen kanssa

Pääkaupunkiseudun yhdistysten yhteistyötä jatketaan. Eräänä yhteistyön muotona on yhteinen lehti, City-Huuhkaja, joka postitetaan jäsenistölle ja on myös luettavissa netistä. Linkki lehteen tulee nettisivuillemme.

Luonnonsuojeluliiton Luontohelmet (SUOMI 100)-hanke juhlavuoden kunniaksi. Olemme tässä mukana.

Tuleva Suomen luonnon helmi -tapahtuma Vantaanjoen tiimoilta 17.6. on Vantaankosken (-Tuupakka) tapahtuma.

Yhteistyötä Vantaan Luonnonystävien (VaLu) kanssa jatketaan mm. edellisvuoden tapaan järjestämällä kasvisruokaa esittelevä ravintolapäivä. Mahdollisia yhteistyömuotoja VaLun kanssa voisivat olla elokuvailta ja retket.

Virtavesiyhdistyksen (Virho) kanssa jatketaan Rekolanpuron, joka on yhdistyksen kummipuro, kunnostustalkoita. Samalla voidaan osallistua myös muiden Vantaalla sijaitsevien Virven hoitokohteiden kunnostustalkoisiin.

Edustus Vantaan metsänhoidon ohjausryhmässä jatkuu. Yhdistystä ohjausryhmässä edustaa Kimmo Jääskeläinen ja Ismo Tuormaa.

Pyrimme osallistumaan myös muiden tahojen järjestämiin ympäristöasioita edistäviin tapahtumiin, esim. kirjastojen luontoviikolle helmikuussa.

Viherkehähankkeen edistämiseen osallistuminen on edelleen yhdistykselle tärkeää.

Vuosi 2017 on Vantaalla lähimetsien teemavuosi. Teemavuoden suunnitteluun osallistuvat myös Sll Vantaa sekä luontokoulu.


Toimintaa jäsenille ja muille kiinnostuneille

Koko perheen luontokoulusunnuntai -tapahtumat jatkuvat Vantaan luontokoululla. Tapahtumia järjestetään keväällä ja syksyllä (päivät päätetään myöhemmin).

Uutta perheille suunnattua toimintaa ovat Koko perheen jokipolku -kävelyretket, jotka sijoit­tuvat Mätäjoen laaksoon. Ensimmäisellä kerralla katsellaan paikkaa, josta Mätäjoki alkaa. Seuraavilla retkillä siirrytään jokea alaspäin. Tavoitteena on lopuksi tehdä jokipolkuvaellus alkulähteiltä aina mereen laskupaikkaan saakka.

Luonnonkukkien päivänä 17.6. on opastettu kasviretki Vantaankoskelta Tuupakan kedolle.

Yleisöretki järjestetään ainakin Suomen luonnon päivänä 26.8.

Jäsenilta on tarkoitus järjestää kaksi kertaa vuoden aikana. Kuvailta lintusaarilta ja toisen illan ohjelmassa on mahdollisesti matkakertomus runsaiden kuvien kera ja vapaata kahvittelua. Tarkoitus on saada uusia ihmisiä yhdistyksen aktiiveiksi.

Luontoretki Keimolan Isosuolle la 19.8.2017 on 3 tunnin suoretki yhdessä Helsyn kanssa.

Suunnitteilla olevaa tulevaa toimintaa:

Arctica yhdessä Helsyn kanssa, Lamminsuon retki, purotalkoot

 

Vantaan luontokoulu

Luontokoulutoiminta jatkuu normaalilla tavalla.

Liitteenä on luontokoulun yksityiskohtaisempi toimintasuunnitelma vuodelle 2017. Vantaan luontokoulun omat nettisivut löytyvät osoitteesta www.vantaanluontokoulu.fi


Kaavoitusasiat

Kaavoitusta seurataan edelleen. Tarvittaessa ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin.


Tiedottaminen

SLL Vantaan nettisivut löytyvät osoitteesta www.sll.fi/uusimaa/vantaa. Nettisivuilla on kerrottu mahdollisimman ajantasaisesti yhdistyksen toiminnasta ja siten houkutella uusia toimijoita mukaan. Kaikista yhdistyksen tapahtumista tulee ilmoitus nettisivuille.

Jäsenistölle suunnatulla sähköpostilistalla viestitään edelleen muutaman kerran vuodessa jäsenistölle yhdistyksen tapahtumista.

SLL Vantaalla tulee jatkossakin olemaan ilmoituksia Luonnonsuojelijassa, Vantaan Sanomien Kumppanit -sivulla, Vantaan Sanomien painetussa lehdessä, talkooilmoitustaululla Tuupakassa ja satunnaisilla Vantaalla tapahtuu -ilmoitustauluilla. Myös muita mahdollisia ilmoituskanavia pohditaan.


Talous

Yhdistyksen toimintaa rahoitetaan jäsenmaksutuloilla.

Yhdistyksen ylläpitämän Vantaan luontokoulun päärahoittaja on Vantaan kaupungin opetustoimi. Luontokoulun oma varainhankinta koostuu tilojen vuokrauksesta ja tarvikemyynnistä.