Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät mutta Helsingin yleiskaava uhkaa yhä useita muita luontokohteita

Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät mutta Helsingin yleiskaava uhkaa yhä useita muita luontokohteita

Suomen luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri ovat iloisia Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä kumota osa Helsingin yleiskaavan arvokkaille luontoalueille tehtyjä rakentamismerkintöjä. Tuomioistuin kumosi Vartiosaaren rakentamista ajaneen osayleiskaavan ja myös uuden yleiskaavan sitä koskevat merkinnät. Järjestöt harkitsevat kuitenkin jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen rakentamisen yhä uhkaamista arvokkaista luontoalueista.
Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät mutta Helsingin yleiskaava uhkaa yhä useita muita luontokohteita

Ramsinniemi on hallinto-oikeuden kumoamia rakentamiskohteita. Hanna-Leena YlinenHelsingin hallinto-oikeus kumosi rakentamista lisääviä kaavamerkintöjä suunniteltujen kaupunkibulevardien vierestä, Keskuspuistosta, Melkin saarella, Itä-Villingissä, Vartiosaaressa ja Ramsinniemessä sekä Ilmalan varikkoalueen lähellä ja Pajamäessä.

“Vartiosaari on Helsingin merkittävimpiä luontokohteita. Olemme hyvin iloisia siitä että saari saadaan sellaiseen käyttöön johon se sopii parhaiten, asukkaiden luonto- ja virkistyskäyttöön”, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti.

“On hienoa, että oikeus poisti monta luonnolle ja kuntalaisten virkistykselle tärkeiden alueiden rakentamista sallivaa merkintää”, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. “Harkitsemme vielä jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen yleiskaavan epäselvästä esitystavasta ja suuresta määrästä luontokohteista, joita rakentaminen yhä uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Viikin pellot ja niin sanotun läntisen vihersormen heikentyminen Munkkivuoren ja Haagan kohdalla.”  

Luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri halusivat Helsingin yleiskaavan uuteen valmisteluun, koska se oli epäselvä ja epätasapainoinen mahdollistaessaan monien arvokkaiden luontokohteiden rakentamisen. Yleiskaava perustui ruutuihin, joissa oli kerrottu vain niiden pääkäyttötarkoitus. Näin yli tuhat rakentamisen mahdollistavaa ruutua oli pistetty arvometsiin ja muihin luontokohteisiin Keskuspuistosta Melkin saareen. Lisäksi kaavassa oli lukuisia puutteita vaikutusten arvioinnissa, rakentamisen mitoituksissa ja monissa muissa yksityiskohdissa.

Vartiosaari on valtakunnallisesti arvokas luonto- ja kulttuuriarvojen kokonaisuus. Sitä uhkasi jopa maakuntakaavan vastainen liian raskas rakentaminen.

Lisätietoja
    • Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti, puhelin 045 3305 826
    • Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530
    • Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola, puhelin 045 652 1974

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen tiedote 5.2.2018

——