Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin

Vanhankaupunginkosken kalatie eteni puoliväliin

Helsingin kaupunginvaltuuston enemmistö on tehnyt aloitteen Vanhankaupunginkosken vaelluskalojen kulun parantamisesta. Kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää Vanhankaupunginkosken itähaaran kalatien kehittämistä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri toivoo kaupunginvaltuuston parantavan vaelluskalojen kulkua myös kosken länsihaarassa, jonka tukkivalla voimalaitospadolla ei ole edes vesilupaa.

Kaupunginhallitus linjasi maanantaina 9.1. niin, että Vanhankaupunginkosken länsihaaran voimalaitospato säilytetään, itähaaran kalatietä parannetaan ja voimalaitoksen käyttöä kalojen vaellusaikana rajoitetaan.

"Itähaaran nykyisen kalatien kehittäminen ei riitä", sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. "Kaupunginvaltuuston kannattaa pohtia vielä länsihaaran kalatievaihtoehtoja. Länsihaaran voimalaitospadolle pitää lisäksi hankkia puuttuva vesitalouslupa."

Vanhankaupunginkoski on osa Vantaanjokea. Suomen luonnonsuojeluliitto on valinnut Vantaanjoen yhdeksi Suomen sadasta luontohelmestä ja se kuuluu myös Natura 2000 -verkostoon. Vanhankaupunginkosken pato haittaa uhanalaisia vaelluskaloja, kuten äärimmäisen uhanalaista meritaimenta ja erittäin uhanalaista ankeriasta.

Kuva: Tapani Veistola

Lisätietoja
- luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530