Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Länsi-Uudenmaan suden tappoluvasta valitus – pelottelu parempi vaihtoehto 6.7.2018

Länsi-Uudenmaan suden tappoluvasta valitus – pelottelu parempi vaihtoehto 6.7.2018

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri tiedottaa

6.7.2018


Länsi-Uudenmaan suden tappoluvasta valitus – pelottelu parempi vaihtoehto

 

Suomen riistakeskus antoi viime perjantaina luvan susien pelotteluun sekä yhden suden tappamiseen Inkoon ja Raaseporin alueella. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on hakenut päätökseen tappamisen osalta muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta. Piiri hyväksyy susien pelottelun, mutta etenkin johtaja- eli alfasuden tappaminen voi hajottaa lauman, jolloin sudet voivat ruveta pyydystämään kauriiden ja hirvien sijasta kotieläimiä.

 

”Hyväksymme asutuksen lähelle tulevien susien pelottelun. Lupa suden tappamiseen tulisi saada vain tiettyyn tunnistettavan yksilöön, joka jo aiemmin on aiheuttanut merkittäviä ongelmia toistuvista karkotustoimenpiteistä huolimatta. Tässä luvassa näin ei ole, vaan lupa sallii minkä tahansa susiyksilön ampumisen", toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja Laura Räsänen.

"Ongelmallista tässä luvassa on myös se, että se on myönnetty liian laajalle alueelle (30 000 ha), jolla vierailee mahdollisesti myös muita susia,” jatkaa Räsänen.

 

”Olemme pyytäneet Helsingin hallinto-oikeutta kieltämään suden tappamisen. Viime vuonna samanlainen lupa johti samalla alueella susilauman johtajayksilön ampumiseen”, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola.

”Susien pelottelu on niiden tappamista parempi vaihtoehto”, Veistola korostaa.

”Varsinkin susilauman alfayksilön ampuminen voi hajottaa susilauman. Se olisi kaikkien kannalta tyhmää. Nyt sudet pyydystävät Länsi-Uudellamaalla runsaslukuisia kauriita. Lupa-alueelta ei ole myöskään tänä vuonna ilmoitettu viranomaisille korvattavia kotieläinvahinkoja. Mutta jos susilauma hajoaa, sudet eivät välttämättä enää onnistu pyydystämään hirviä ja kauriita. Silloin ne kiinnostuvat enemmän kotieläimistä.”

 

Lisätietoja:

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530

 

- Muutoksenhaku:

https://www.sll.fi/uusimaa/kannanotot/sll-up-hhao-susi-050718