Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Östersundomin yleiskaava ratkaisuvaiheessa

Östersundomin yleiskaava ratkaisuvaiheessa

(7.9.2018 - päivitetty 22.9.) Helsingin, Sipoon ja Vantaan rajalla sijaitsevassa Östersundomissa yleiskaava uhkaa tuoda rakentamista 1300 hehtaarin metsäalueille. OIemme esittäneet kaavaan muutoksia, koska muuten se olisi lainvastainen. Nyt voit katsoa myös asiasta tehdyn videon parissa minuutissa!

Uudenmaan piiri on yhdessä Sipoon ja Vantaan yhdistysten kanssa seurannut Östersundomin rakennussuunnitelmia jo vuosikymmeniä. Viimeksi piiri pisti asiaa koskevan Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan Östersundomin osalta kesällä Helsingin hallinto-oikeuteen. Kaava ei ollut tasapuolinen: se edisti rakentamista mutta ei turvannut riittävästi alueen luonto- ja virkistysarvoja. Myös Uudenmaan ELY-keskus haki päätökseen muutosta Natura-alueiden takia.

Yleiskaavan ongemat

Nyt Helsingin, Sipoon ja Vantaan päättäjillä on käsittelyssä yhteinen yleiskaava. Sen ongelmista piiri ja yhdistykset jättivät talvella laajan muistutuksen.

Ikävä kyllä, yleiskaava ei ole juurikaan parantunut sitten viime näkemän. Piiri esitti siksi Helsingin kaupunkinsuunnittelulautakunnalle Keijo Savolan valmistelemat viisi keskeisintä muutostarvetta. Kokouksessa vasemmistoliiton edustajat Mai Kivelä ja Silvia Modig esittivät asian jatkokäsittelyyn luontoarvoja puolustavaa pontta. Esitys kuitenkin hylättiin äänin 7-2 (lisäksi 4 vihreää äänesti tyhjää). Asia menee vielä kaupunginhallitukseen.

Vantaakaan ei ole kaavasta yksimielinen

Oikeudellisesti Östersundomissa testataan myös maakuntakaavan ohjausvaikutusta yleiskaavaan ja Natura-alueiden suojaa. Koska päätöksenteko jatkuu  lokakuulle, piirihallitus palkkasi jo asiaan monessa vaiheessa perehtyneen Jyri Mikkolan valmistelemaan silloin erilaisia lisätoimia.

Katso video

Piirin suojeluasiantuntija Keijo Savola kertoo parissa minuutissa asian ytimen maastossa ja kartalla https://youtu.be/kQN2J8l5FG0

TAPANI VEISTOLA

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin verkkouutinen 7.9.2018, joka on päivitetty 22.9.