Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Myrskylahopuun jättäminen metsään säästää rahaa ja luontoa

Myrskylahopuun jättäminen metsään säästää rahaa ja luontoa

(23.8.2017) Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat esittäneet Helsingille malttia Kiira-myrskyn kaatamien puiden korjuussa kaupungin mailta. Näin kaupunki säästäisi työtä, rahaa ja luonnon monimuotoisuutta. Lahopuu on tärkeää joka neljännelle uhanalaiselle metsälajille.
Myrskylahopuun jättäminen metsään säästää rahaa ja luontoa

Lahopuu on uhanalaisille kullan kallis aarre. Kumpula.

 

 

Kiira-rajuilma kaatoi elokuussa puita myös Helsingin kaupungin omistamissa metsissä. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys toivovat kaupungin jättävän mahdollisimman suuren osan kaatuneista puista metsiin rikastuttamaan alueiden monimuotoisuutta. Kaatuneiden puiden säästäminen olisi kustannustehokas tapa lisätä uhanalaisille lajeille tärkeää lahopuuta.

 

Lahopuuta tarvitsee noin neljännes Suomen metsälajeista. Tarve lisätä lahopuun määrää kaupungin metsissä on keskeisenä mukana myös Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelmassa 2008–2017. Lahopuuta kannattaa säästää erityisesti Helsingin metsäverkostoselvityksen ja ympäristöjärjestöjen arvometsäesityksen kohteissa.

 

"Helsingin yleiskaavan tavoittelema metsien rakentaminen pakottaa lisäämään säilyvien metsien ekologista laatua Helsingin metsien monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tässä laadun parantamisessa lahopuu, sen määrä ja laatu on yksi keskeinen tekijä", sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

 

"Puiden poistaminen on järjestöjen mielestä järkevää silloin, jos rungot ovat kaatuneet tonttien rajoille tai sellaisille alueille, joihin ne eivät alueiden pienen koon tai vilkkaan käytön takia sovellu", Keijo Savola sanoo. "Esteettisten syiden takia pääreittien päälle kaatuneiden ja sitten reitin päältä sahattujen runkojen siirto kauemmas metsään tai poisto lienee monissa tapauksissa perusteltua."

 

Lisätietoja:

- Luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, puhelin 045 652 1974, sähköposti keijo.savola at gmail.com

- Järjestöjen aloitekirje kaupungille 22.8.2017

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 23.8.2017