Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Luonnonsuojeluliitto haastoi Helsingin yleiskaavan korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Luonnonsuojeluliitto haastoi Helsingin yleiskaavan korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ovat valittaneet Helsingin yleiskaavan uhkaamista luontokohteista korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Järjestöt pyrkivät pelastamaan arvokkaita luontokohteita rakentamiselta. Lisäksi epäselvä pikseliyleiskaava yritetään kumota vaarallisena ennakkotapauksena, jotta näin huono suunnittelu ei leviäisi muualle maahan.


"Pyrimme pelastamaan tärkeitä viheralueita rakentamiselta", sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti. "Vaikka jo Helsingin hallinto-oikeus hyväksyi valituksemme osittaen pelastaen rakentamiselta muun muassa Vartiosaaren, Keskuspuiston ja Melkin, yleiskaava uhkaa yhä luontokohteita eri puolilla kaupunkia. Helsingissä luonto on hyvin tärkeä, koska se parantaa ihmisten hyvinvoinnin ja asumisen laatua."

"Helsingin yleiskaava on valtakunnallisesti merkittävä ennakkotapaus", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Pasi Kallio. "Helsingin yleiskaavan pikseleihin perustuva esitystapa on ennennäkemättömän epäselvä. Yleistyessään Helsingin malli vaarantaisi luontokohteita muissakin kaupungeissa. Siksi asiasta on välttämätöntä saada korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu."

"Kaupunkibulevardit eivät ole yleiskaavan pääasia vaan pikselikaavaan liittyvä Helsingin kaavoittajien vallankaappausyritys", sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. "Impressionistista maalausta muistuttava pikseliyleiskaava on niin epäselvä, että sillä voidaan ohittaa maakuntakaavan vaatimukset. Lisäksi näin sumean yleiskaavan jälkeen kukaan ei voisi enää sanoa, että jonkun tulevan asemakaavan rakentamissuunnitelmat olisivat yleiskaavan vastaisia. Tällainen lumeyleiskaava antaisi avaimet käteen luontokohteiden päälle rakentajille."

Lisätietoja
- puheenjohtaja Mika Välipirtti, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, puhelin 045 3305 826
- ympäristöjuristi Pasi Kallio, Suomen luonnonsuojeluliitto, puhelin 040 671 9555
- luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, puhelin 045 652 1974
- erityisasiantuntija Tapani Veistola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri, puhelin 0400 615 530

Internet:
Valituskirje: https://www.sll.fi/uusimaa/kannanotot/hki-yk-070318
Video: https://youtu.be/EWk9j_O-mfU

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 7.3.2018