Sijainti: Pääsivu / Tiedotus / Helsingin myyntisuunnitelmat uhkaavat ulkopaikkakuntien arvokkaita luonto- ja virkistysalueita

Helsingin myyntisuunnitelmat uhkaavat ulkopaikkakuntien arvokkaita luonto- ja virkistysalueita

(11.1.2017) Kiinteistölautakunnassa on 12.1.2017 käsittelyssä Helsingin ulkokunnissa omistamien kiinteistöjen luovutusten valmisteluohje, josta aiotaan tehdä esitys kaupunginhallitukselle. Vaikka esitys onkin vasta alustava, se ohjaa ison joukon merkittäviä luonto- ja virkistysalueita potentiaalisiksi myynti- tai rakentamiskohteiksi.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin mielestä asiasta pitää kuulla myös muita lautakuntia sekä ulkoilu- ja luontojärjestöjä. "Ympäristöhallinnon kanssa kannattaa neuvotella alueiden myymisestä tai vaihtamisesta luonnonsuojelualueiksi", sanoo luonnonsuojeluasiantuntija Keijo Savola. "Valtakunnallisesti tai maakunnallisesti arvokkaiden alueiden myynnistä muulle kuin valtiolle tulee luopua. Virkistyskäyttöön myytävien alueiden ostajaehdokkailta tulee vaatia näyttöjä kyvystä huolehtia virkistys-, luonto- ja maisema-arvoista.”

Valtakunnallisesti arvokkaita myyntiin esitettyjä luontoalueita ovat esimerkiksi Nuuksion ulkoilualueet Espoossa ja Vihdissä, Kauhalan ulkoilualue Kirkkonummella, Outamon metsät Lohjalla sekä Granön saari Sipoossa. Niiden lisäksi monilla palstoilla on merkittäviä virkistysarvoja, kuten Hangon Bengtsårissa ja Espoon Hannusmetsässä. 

Kauhala-kuva: Laura Räsänen

Lisätietoja
- Keijo Savola, Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin luonnonsuojeluasiantuntija, puhelin 045 652 1974
- Jarmo Nieminen, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja, puhelin 045 6567  542
- Kuvia Kauhalan alueesta (Laura Räsänen/SLL Uudenmaan piiri) https://flic.kr/s/aHskQxKfF6 
- Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin kirje kiinteistölautakunnalle http://www.sll.fi/uusimaa/kannanotot/helsinki-kiinteisto-myynti-110117