Sijainti: Pääsivu / Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!

Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!

Ilmoita haitalliset jättiputket netissä!

Suomessa esiintyvien haitallisten vieraslajien kärkikastia ovat jättiputket. Monta metriä korkeina ne voivat muodostaa "palmumetsiä", joissa ei tilaa muille lajeille juuri ole. Ihmiselle niiden koskettaminen voi aiheuttaa palovammojen kaltaisia oireita, joillekin myös hengitysvaikeuksia. Nyt kannattaa ilmoittaa jättiputkihavainnot vieraslajiportaalin tietokantaan, josta tiedot saadaan torjuntatoimiakin varten!

Aasiasta maahamme koristeeksi tuodut jättiputket pitää erottaa kotimaisista lajeista. Nyrkkisääntö on, että nämä vieraslajit ovat kotimaisia pitempiä ja paksumpia. Jos Etelä-Suomessa "koiranputki" kasvaa 3-5 -metriseksi, kannattaa tarkistaa olisiko kyseessä jättiputki.

 

Haitallisia jättiputkia on oikeastaan kolme eri lajia – kaukasianjättiputki, persianjättiputki ja armenianjättiputki. Niitä ei kuitenkaan ole välttämätöntä erottaa toisistaan. Kotimaisessa vieraslajiasetuksessa ne kaikki kolme ovat jo nyt, ja EU-listalle viimeinenkin tulee syksyllä.

 

Jättiputket ovat onneksi niin silmäänpistäviä, että niiden hävittäminen Suomesta on vielä mahdollista. Suomen kansallisessa vieraslajistrategiassa tämä otettiin tavoitteeksi. Suomen luonnonsuojeluliitto valmistelee LIFE+ -hakemusta, jonka ideoinnissa piirikin on mukana ja jossa jättiputkenkin torjuntaa edistettäisiin.

 

Mahdollisia EU-hankkeita ei tarvitse kuitenkaan odottaa vaan jättiputkia voi torjua itsekin omilta mailtaan. Se on kuitenkin tavallista haastavampaa ja vaarallisempaa, joten vieraslajiportaalin ohjeet kannattaa lukea tarkkaan.

 

Helpoin tapa edistää asiaa on ilmoittaa jättiputkihavainnot tutkijoille ja viranomaisille vieraslajiportaalin kautta! Ilmoitussivulta pääsee jättiputkien tietokorttiin, missä on lisää kuvia ja lisätietoa lajeista.

Lue lisää myös

Luonnonsuojeluliiton vieraslajisivu

Miia Jauni & Markus Seppälä: Kotipihan valtaajat – opas haitallisten vieraslajien torjuntaan. Into, 2017.

 

Jättiputket ovat Uudenmaan piirin vuoden laji 2017.

 

TAPANI VEISTOLA