Sijainti: Pääsivu / Toiminta / Lepakkokerho

Lepakkokerho

Helsingissä on hyvin lepakoita ja myös lajeja on useita. Tämän innoittamana Helsyyn perustettiin vuonna 2004 lepakkokerho edistämään lepakoiden tuntemusta ja suojelua Helsingissä.

Lepakkoretket

Lepakkoja tarkkaillaan pimeässä, joten lepakkokerhon seura tekee sen mukavammaksi. Retket järjestetään niin, että julkisilla kulkuneuvoilla pääsee retkeltä pois, vaikka retket usein kestävätkin yli puolen yön.

Lepakkoretket soveltuvat eri-ikäisille. Kerholla on kaksi lepakkodetektoria eli ultraääni-ilmaisinta. Niiden avulla voidaan kuulla lepakoiden saalistaessaan käyttämiä kaikuluotausääniä.

Retkille ovat tervetulleita kaikki lepakoista ja lepakkoharrastuksesta kiinnostuneet. Ajankohdat päivitetään Helsyn tapahtumakalenteriin kesään mennessä.

Lepakkokerho ja tiedotuslista

Kerho on avoin kaikille lepakoista kiinnostuneille, ja mukaan voi tulla milloin vaan. Lepakot ovat mukava harrastus. Jos haluat mukaan kerhon toimintaan/sähköpostilistalle, ilmoittaudu Helsyn toimistoon helsy@sll.fi. Lepakkokerhosta voit kysyä kerhon vetäjältä Sari Hartoselta (h.sari[at]netti.fi).

Suomen lepakot

Kaikki Suomessa tavattavat lepakkolajit ovat luonnonsuojelulain perusteella rauhoitettuja, EU:n VI luontodirektiivin mukaisen vahvan suojelun alaisia, ja monien kansainvälisten sopimusten kuten Euroopan lepakoiden suojelusopimuksen (Eurobats-sopimus) suojaamia. Niiden elinalueita ei saa hävittää tai heikentää. Silti lepakoita ei oteta riittävän hyvin huomioon esimerkiksi kaavoituksessa tai viheralueiden käytön suunnittelussa. Kerho pyrkii vaikuttamaan viher- ja kaupunkisuunnitteluun siten, että lepakot menestyisivät Helsingissä.

Helsingin uuteen yleiskaavoitukseen liittyen on ilmestynyt kartoitus Helsingin lepakkolajisto ja tärkeät lepakkoalueet vuonna 2014. Ks. www.hel.fi/hel2/ksv/julkaisut/yos_2014-38.pdf

 

Katso myös Helsyn järjestämiä retkiä.

 

Päivitetty 3.2.16 M.Rintala

Helsingin
luonnonsuojeluyhdistys ry
      Itälahdenkatu 22 b
00210 Helsinki
050 3011 633

helsy@sll.fi

Muut yhteystiedot

Rekisterinumero 130.861
Y-tunnus 0276051-3


Helsyviesti    

Lue ympäristöön ja kaupunkiin liittyvistä tapahtumista ja uutisista