Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Tampereen yhdistys

Tampere
Navigaatio päälle/pois

Elokuussa Kintulammin luonnonsuojelu- ja retkeilyalueella vietetään taas tänäkin vuonna Eloisa elokuu -tapahtumia, jossa avoimet ovet -viikonloppuina eri tahot järjestävät ohjelmaa. Viikonlopuina 10.-11.8 ja 31.8.-1.9. tapahtumia järjestää Suomen luonnonsuojeluliiton Tampereen yhdistys. Kortejärven tilalta löytyy kahvio, grillausmahdollisuus jopa metsäpalovaroituksen aikana, sauna, lettujen paistoa, nokipannukahvia -ja teetä, retkeilyaiheista ohjelmaa ja suon ennallistamistalkoita.  Lauantaina 31.8. juhlimme Kortejärven tilalla Suomen luonnon päivää Lasse Kososen vetämän sieniretken ja suotalkoilunkin merkeissä. Tule retkeilemään, talkoilemaan luonnon hyväksi tai vain rentoutumaan luonnon helmaan!

Eloisa Elokuu ja Suomen luonnon päivä 31.8. – 1.9.

Keskuspaikkana toimii Kortejärven tila (Keltolahdentie 47, 33680 Tampere), josta myös löytyy kahvio ja sauna (saunamaksu).

Kahvio

Auki la klo 12-19 ja su klo 12-17. Sunnuntaina lettuja ja nokipannukahvia. Maksu käteisellä.

Ilmainen bussikuljetus Sorilasta

Viikonloppujen aikaan alueelle pääsee ilmaisella nonstop-Nyssellä Sorilan pysäkiltä (Kaitavedentien ja Pulesjärventien risteyksestä).

Tarkka bussiaikataulu löytyy myös tämän tapahtumailmoituksen lopusta.

Sorilaan (bussipysäkin nimi myös Sorila) puolestaan pääsee ainakin bussilinjoilla 28A, 90, 90T ja 90M useita kertoja tunnissa Tampereen keskustan suunnasta. (Tämä matka maksaa tietenkin normaalin paikallisliikenteen hinnoittelun mukaisesti.)

Bussipysäkkien sijainnit Sorilassa. Lähde: http://joukkoliikenne.tampere.fi/

Sauna

Auki lauantaina 14:00 – 19:00 ja sunnuntaina klo 13:00 – 16:00.

Vuorotunnein naiset/miehet

Saunamaksu 5 € aikuisilta, 2 € alle 18-vuotiailta ja ilmainen alle kouluikäisiltä. (Huom. suotalkoilijoille ilmainen)

Naisten vuorot:

  • Lauantaina 14:00 – 15:05 ja 16:20 – 17:30*
  • Sunnuntaina 13:00 – 14:20

Miesten vuorot:

  • Lauantaina 15:10 – 16:15 ja 17:35 – 19:00*
  • Sunnuntaina 14:35 – 16:00

*HUOM! Lauantaina vuoroissa (naisten) 16:20 – 17:30* ja (miesten) 17:35 – 18:45 on etusija suotalkoisiin osallistujilla osallistuneilla.

Suon ennallistamistalkoot lauantaina klo 10-16:30

Lauantaina klo 10:00-16:30  Kintulammin Ennallistamisryhmä (Luonnonsuojeluliitto Tampere ja Villi Vyöhyke) järjestää suon ennallistamistalkoot, jossa padotaan aikanaan tehdyt suo-ojat, jotta vesi nousisi ja sitä myöden suoluonto alkaisi palautua.

Suotalkoisiin on suotavaa ennakkoilmoittautua, sillä työkalu- ja eväsmäärät talkoisiin varataan näiden perusteella sll.tampere ät gmail.com tai 0417neljä62424. Esimerkiksi eväät ja ruoka taataan ensisijaisesti ennakkoilmoittautuneille. Talkoisiin voi myös tulla ilmoittautumatta. Oma muki, lautanen ja lusikka mukaan!

Talkoissa jatketaan edellisellä talkookerralla (10.-11.8.) aloitetun suon ennallistamistyötä. Patokehikko rakennetaan puupaaluista ja väli täytetään turpeella.

Talkoista löytyy alusta asti myös fyysisesti kevyempiä mutta ennallistuksen kannalta yhtä tärkeitä töitä, kuten  puiden kaulaamista (eli puun kuori kuoritaan pois pieneltä matkalta), minkä tarkoituksena on vähentää puiden haiduttavaa vaikutusta ja tuottaa myös uhanalaisille lajeille elintärkeää lahopuuta. Lisäksi maisemoimme kohteen kantamalla hakkuujätteet ojiin ja turvekaivantoihin.

Kohteelle lähtee opastettut kulkueet Kortejärveltä ainakin noin 10 ja 12:15. Suokohde on Kortejärveltä noin 1.4 km päässä.

Keltolahdentien parkkipaikalta suokohteelle kulkeva reitti merkitty.

Talkoissa raataneille tarjotaan eväät ja muutoin maksullinen sauna sekä suotalkoissa klo 12:30:sta paiskineille lämmin ruoka. Oma muki, lautanen ja lusikka mukaan! (Emme enää jatkossa oikeuta kertakäyttökulttuuria edes luonnonhoitotyöllä.) Lisäksi erikseen mainituissa saunavuoroissa talkoolaiset ovat etusijalla.

Mukaan tarvitset: jonkinlaiset työvaatteet (käytöstä poistuneet arkivaatteet käyvät erinomaisesti), saappaat tai pitkävartiset kengät ovat eduksi, mutta kuivalla kelillä pärjää matalemmillakin kengillä. Kangasmaisiksi muuttuneet entiset suot ovat kuivia, juuri siksi niitä ennallistetaankin. Työhanskat, mutta niitä saa tarvittaessa yhdistykseltä lainaksi.

Mikäli itseltäsi löytyy lapio, niin kannattaa ottaa se mukaan. Kirves, vesuri, ja kuorimarauta ovat myös hyödyllisiä. Myös puutarhasaksista on hyötyä lehtipuiden taimien katkaisussa.

Suomen luonnon päivän sieniretki lauantaina klo 14:30

Luontoasiantuntija Lasse Kosonen vetää 2-3 tunnin sienipainotteisen luontoretken. Lähtö- ja paluupaikkana toimii Kortejärven tila.

Bussiaikataulut Sorila – Kortejärvi