Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Tampereen yhdistys

Tampere
Navigaatio päälle/pois

Elokuussa Kintulammin luonnonsuojelu- ja retkeilyalueella vietetään taas tänäkin vuonna Eloisa elokuu -tapahtumia, jossa avoimet ovet -viikonloppuina eri tahot järjestävät ohjelmaa. Viikonlopuna 29.-20.8. tapahtumia järjestää Suomen luonnonsuojeluliiton Tampereen yhdistys. Kortejärven tilalta löytyy kahvio, saunamahdollisuus, lettujen paistoa, nokipannukahvia -ja teetä, suon ennallistamistalkoot sekä retkisuunnistuskoulutus. Lauantaina 29.8. juhlimme Suomen luonnon päivää ennallistamalla Kintulammin ojitettuja soita. Tule retkeilemään, talkoilemaan luonnon hyväksi tai vain rentoutumaan luonnon helmaan!

Keskuspaikkana toimii Kortejärven tila (Keltolahdentie 47, 33680 Tampere), josta myös löytyy kahvio ja sauna (pieni saunamaksu). Maksut käteisellä tai MobilePay-sovelluksella.

Ilmainen bussikuljetus Sorilasta

– Viikonloppujen aikaan alueelle pääsee ilmaisella nonstop-Nyssellä Sorilan pysäkiltä (Kaitavedentien ja Pulesjärventien risteyksestä)

– Vuorot Sorilasta kohti Kortejärveä päivittyvät tähän aikataulun selvittyä.

– Sorilaan (bussipysäkin nimi myös Sorila) puolestaan pääsee ainakin bussilinjoilla 28A, 90, 90T ja 90M useita kertoja tunnissa Tampereen keskustan suunnasta.   (Tämä matka maksaa tietenkin normaalin paikallisliikenteen hinnoittelun mukaisesti.)

Eloisan elokuun bussiaikataulut

Kahvio

Auki lauantaina klo 12-19 ja sunnuntaina klo 12-17.

Keittokatoksessa voi grillata omia tai kahvion tuotteita

Sauna

 • Auki lauantaina 14:00 – 19:00 ja sunnuntaina klo 13:00 – 16:00.
 • Saunamaksu 5 €
 • Naisten vuorot:
  – Lauantaina 14:00 – 15:00 ja 16:10 – 17:30*
  – Sunnuntaina 12:30 – 13:25 ja 14:30 – 15:25
 • Miesten vuorot:
  – Lauantaina 15:05 – 16:05 ja 17:30 – 19.00*
  – Sunnuntaina 13:30 – 14:25 ja 15:30 – 16:25

*HUOM! Lauantaina vuorot (naisten) 16:10 – 17:30* ja (miesten) 17:30 – 19:00 ovat yksinomaan varattu suotalkoolaisille.

Eloisa Elokuu 2019. Kuva: JouniTyrisevä

Suon ennallistamistalkoot la 29.8. klo 10-16:30

Tule tekemään konkreettista luonnonsuojelutyötä luonnonmonimuotoisuuden eteen.

Lauantaina 29.8. klo 10:00-16:30 Kintulammin Ennallistamisryhmä (SLL Tampere ja Villi Vyöhyke) järjestää suon ennallistamistalkoot, jossa padotaan aikanaan tehdyt suo-ojat, jotta vesi nousisi ja sitä myöden suoluonto alkaisi palautua. Tapahtuma on osa SLL Tampereen järjestämää Eloisa elokuu -viikonloppua https://www.sll.fi/tampere/tapahtuma/1020/

Kokoontuminen Kortejärventilan pihassa klo 9:50, josta lähtö kohteelle tasan klo 10:00. Lisäksi suokohteelle lähtee lähtee opastettu kulkue Kortejärveltä ainakin ensimmäisen luontobussin saavuttua. Suokohde on Kortejärveltä noin 1.5 km päässä. Talkoissa jatketaan vuonna 2018 aloitettua Kintulammin soiden ennallistamistyötä.

Suotalkoisiin on suotavaa ennakkoilmoittautua, sillä työkalu- ja eväsmäärät talkoisiin varataan näiden perusteella: https://forms.gle/FonzY4XMEw7TXDVA7
Esimerkiksi eväät ja ruoka taataan ensisijaisesti ennakkoilmoittautuneille. Talkoisiin voi myös tulla ilmoittautumatta. Oma muki, lautanen ja lusikka mukaan! Talkoisiin on mahdollista tulla myös ilmoittautumatta, mutta kannattaa ottaa tällöin kannattaa ottaa omat työkalut ja hieman omia eväitä mukaan.

Pyrimme järjestämään kaikille ilmoittautuneille kyydin Tampereelta Kintulammille ja takaisin. Lisäksi elokuun aikana Kintulammin luonnonsuojelualueelle pääsee viikonloppuisin hyvin julkisilla liikennevälineillä https://kintulammi.fi/kortejarven-eloisa-elokuu/

Talkoista löytyy alusta asti myös fyysisesti kevyempiä mutta ennallistuksen kannalta yhtä tärkeitä töitä, kuten puiden kaulaamista (eli puun kuori kuoritaan pois pieneltä matkalta) ja lehtipuiden taimien poistamista, minkä tarkoituksena on vähentää puiden haiduttavaa vaikutusta ja tuottaa myös uhanalaisille lajeille elintärkeää lahopuuta. Lisäksi maisemoimme kohteen kantamalla hakkuujätteet ojiin ja turvekaivantoihin.

Kortejärven tilalta suokohteelle kulkeva reitti on merkitty.

Jos tulet myöhemmin, niin suokohde löytyy täältä (tähän tulee karttalinkki heti, kun kohde lyödään lukkoon.)

Talkoissa raataneille tarjotaan eväät ja muutoin maksullinen sauna sekä lämmin ruoka. Oma muki, lautanen ja lusikka mukaan! (Emme enää jatkossa oikeuta kertakäyttökulttuuria edes luonnonhoitotyöllä.)

Mukaan tarvitset: jonkinlaiset työvaatteet (käytöstä poistuneet arkivaatteet käyvät erinomaisesti), saappaat tai pitkävartiset kengät ovat eduksi, mutta kuivalla kelillä pärjää matalemmillakin kengillä. Työvaatteiden lisäksi suositellaan myös vaihtovaatteita, sillä talkoilussa vaatteet likastuu. Kangasmaisiksi muuttuneet entiset suot ovat kuivia, joten kumisaappaat eivät ole välttämättömät vaikkakin suositeltavat. Työhanskat, mutta niitä saa tarvittaessa yhdistykseltä lainaksi muutamia. Mikäli itseltäsi löytyy lapio, niin kannattaa ottaa se mukaan. Kirves, vesuri,  ja kuorimarauta ovat myö hyödyllisiä. Myös puutarha- tai raivaussaksista on hyötyä lehtipuiden taimien katkaisussa.

retkisuunnistuskoulutus
Retkisuunnistuskoulutus. Kuva: AnttiPutaja

Retkisuunnistuskoulutus su 30.8. klo 13

Haluatko lisätä retkiesi turvallisuutta vai haaveiletko tuttujen polkujen ulkopuolelle menemistä?

Tule mukaan Kintulammin luonnonsuojelualueella järjestettävään retkisuunnistuskoulutukseen, jossa pääpaino on käytännön harjoittelussa.

Koulutus koostuu kahdesta osasta. Koulutuksen perusosassa pääpaino on kartan käytön harjoittelussa ja lisäksi opitaan miten toimitaan eksyttäessä. Myös kompassin käytön perusteet käydään läpi, mutta perusosassa et vielä tarvitse omaa kompassia. Perusosa kestää noin 1.5-2h (noin 5-6 km), minkä jälkeen voi vielä jäädä noin tunnin pituiseen lisäharjoitteluun. Tähän jälkimmäiseen koulutukseen tarvitset oman kompassin.

Koulutus sopii kaikille yli 15-vuotiaille, jotka pystyvät sujuvasti liikkumaan myös polkujen ulkopuolella. Koulutuksessa ei ole mitään ennakkovaatimuksia suunnistustaitojen suhteen. Harjoittelureitti kulkee myös polkujen ulkopuolella. Harjoittelureitin pituus 5-6km johtuu siitä, että saadaan riittävästi toistoja uusien taitojen oppimiseksi. Koulutuksessa kuljemme ryhmässä, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Maksimiosallistujamäärä 20

Ilmoittautuminen Kortejärven tilan kahviossa Eloisa elokuu viikonlopun aikana 29. – 30.8. tai lomalleella https://forms.gle/xn4pVbgeBB6ht7CXA

Huom! Saavuthan lähtöpaikalla viimeistään klo 12:50. Ajoissa paikalla olevat ohittavat myöhässä tulleet ennakkoilmoittautumisesta riippumatta.

Tule opettelemaan oikeaoppista eksymistä!

Jos haluat ottaa varaslähdön, niin karttamerkkien opettelu ennalta helpottaa suunnistuksen opettelua muttei ole mitenkään välttämätöntä ennen koulutusta. https://www.suunnistus.fi/perustaidot/karttamerkit/

Eloisa Elokuu 2019. Kuva: Eija Isoviita

Vapaaehtoiseksi tapahtumaan

Jos voit auttaa tapahtuman järjestelyissä (kahvio, sauna, itse ehdottamasi ohjelmanumero), niin ota yhteyttä sll.tampere ät gmail.com. Järjestelyissä auttaneille ruuat, majapaikka, rajoittamattomat saunamahdollisuudet.

Eloisa Elokuu 2019. Kuva: Antti Putaja