Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Tampereen yhdistys

Tampere
Navigaatio päälle/pois

Mistä löytyy Tampereen seudun suurin pökkelö? Luonnonsuojeluliitto Tampere haastaa ihmiset etsimään Tampereen seudun suurinta pökkelöä eli pystyyn kuollutta lehtipuuta Suomen luonnon päivään 31.8. mennessä. Osallistu sähköpostilla sll.tampere@gmail.com tai Instagramissa #kesapokkelokisa

Mikä ihmeen pökkelö?

Pökkelö on pystyyn kuollut lehtipuu, joka on yleensä alkanut lahota.

SLL Tampereen kääpäretki 2017 Niihamassa. Kuva: Jenni Hakanen

Mitä?

Luonnonsuojeluliitto Tampere haastaa ihmiset etsimään Tampereen seudun suurinta pökkelöä Suomen luonnon päivään 31.8. mennessä. Voittajat julistamme syyskuun aikana. Luvassa lahjakortteja, tuotepalkintoja ja lahoamatonta mainetta.

Valtava pökkelö Helvetinjärven kansallispuistossa. Kuva: Antti Putaja

Miksi?

Tällä leikkimielisellä kisalla haluamme lisätä tietämystä lahopuun tärkeydestä ja saada ihmiset kiinnittämään luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeisiin lahopuihin huomiota luonnossa liikkuessa, sillä lahopuun vähäisyys on suurin yksittäinen syy metsälajien uhanalaistumiselle. Lahopuista löytyy pesäpaikkoja ja ravintoa monelle lintu- ja hyöteislajille sekä kasvualustoja sammalille, jäkälille, kääville jne. Luonnon monimuotoisuus on moninainen kutoelma, jonka eheydestä lopulta hyötyy myös ihminen. Varsinkin luonnonsuojelualueiden ulkopuolelta pökkelöitä on haastava löytää. Myös suurilla kaatuneilla lahoilla lehtipuilla voi osallistua kisaan.

Tuulen katkaisema pökkelö. Kuva: Antti Putaja

Miten voin osallistua?

Ilmoita tiedot havainnostasi (kuva ja sijainti) sähköpostilla sll.tampere@gmail.com tai Instagramissa hashtagillä #kesapokkelokisa

Kuva ja sijaintitiedot ovat tärkeimmät. Puun ympärysmittaa tai halkaisijaa ei ole välttämätön ilmoittaa, sillä harva kuljettaa mittaa mukanaan.

Sijainnin voi kertoa kahdella tapaa:

  • koordinaatit
  • karttalinkki ja sanallinen kuvaus sijainnista tyyliin ”mäen etelärinteellä tiheän kuusikon sisällä”. (Huom. molemmat tarvitaan tuomariston työn helpottamiseksi.)

Koordinaatit saa helposti älypuhelimesta tai gps-laitteesta, ja karttalinkin voi tehdä Karttapaikka-nettisivuilla: https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/

Miten voittaja valitaan? Arvon tuomaristo käy parhaansa mukaan arvioimassa parhaimmat löydöt. Pökkelöitä vertaillessa arvioimme kokoa ja lahoamisastetta. Jos havaintoja kertyy paljon, niin voittajia voidaan valita eri luokissa esimerkiksi puulajin, sijainnin ja lahoamisasteen mukaan.

Muista jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet pökkelönmetsästyksessä!

Lisätietoja: sll.tampere ät gmail.com, 0417neljä62424

Pökkelö Kintulammilla. Kuva: Antti Putaja
Pökkelö. Kuva: Antti Putaja