Sijainti: Pääsivu / Site Actions / Yritysyhteistyö / Esimerkkejä yhteistyöstä / Norpan oma pillimehu

Norpan oma pillimehu

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Raikastamo tekevät yhteistyötä saimaannorpan suojelemiseksi – jokaisesta norpan täysmehusta ohjataan 0,10 € Luonnonsuojeluliitolle Saimaannorpan suojeluun.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Raikastamo tekevät yhteistyötä saimaannorpan suojelemiseksi

– jokaisesta norpan täysmehusta ohjataan 0,10€ Luonnonsuojeluliitolle Saimaannorpan suojeluun.

Lue lisää mehuista Raikastamon sivuilta

 

Mikä on saimaannorppa?

Saimaannorppa (Pusa hispida saimensis) on norpan alalaji, joka uiskentelee Saimaassa. Saimaannorppa onkin maailman suomalaisin eläin. Niitä ei elä missään muualla maailmassa kuin Suomen Saimaalla. Oma ainutlaatuinen norppamme on maailman uhanalaisimpia hylkeitä, näitä nappisilmiä on tällä hetkellä vain noin 360 yksilöä.

Miten saimaannorppaa suojellaan?

Norpan uhanalaisuuden syy on ihminen, muita vihollisia sillä ei ole. Saimaannorpan tulevaisuus on siis meidän suomalaisten varassa. Saimaannorpan suojelu on yksinkertaista, jos yhteistä tahtoa löytyy.

Lisääntyneet kalastusrajoitukset ja riittävän hyvät pesimäolosuhteet, joita on parannettu apukinoksilla, ovat edesauttaneet kannan kasvua. Kannan kasvu on keskittynyt edelleen ydinalueille Pihlajavedelle ja Haukivedelle. Saimaannorpan pesimäalueen reunamilla kanta on edelleen muutaman yksilön varassa.

Kasvu on kuitenkin hyvin hidasta ja epävakaata nuorten norppien korkean pyydyskuolleisuuden takia, ja se voi kääntyä laskuun pienestäkin häiriötekijästä. Välillä kanta ei ole kasvanut juuri lainkaan. Vuosien 2014-17 lauhat pesimätalvet ovat osoittaneet, miten herkkä lajin kanta on. Toisaalta norpan pesiminen apukinoksiin antoi toivoa siihen, että saimaannorppaa voidaan auttaa.

Lue lisää saimaannorpasta ja sen suojelusta