Sijainti: Pääsivu

Suomen luonnonsuojeluliiton Rauman seutu ry

etusivu.jpg

Rauman seudun luonnonystävät on vuonna 1980 perustettu Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piirin jäsenyhdistys. Yhdistyksen toimialueeseen kuuluu Rauma ja Eurajoki. Eurajoen ympäristöseura ry liitettiin osaksi Rauman seudun luonnonystäviä vuonna 2006.
Vuoden 2015 syysvuosikokouksessa yhdistyksen nimi muutettiin Suomen luonnonsuojeluliiton Rauman seutu ry.ksi.

Yhdistyksellä on 260 henkilöjäsentä. Jokainen luonnosta, ympäristöasioista, luontoharrastuksesta tai luonnonsuojelusta kiinnostunut on lämpimästi tervetullut joukkoomme. Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenyys on helppo tapa vaikuttaa oman kotiseudun ympäristön ja luonnon tilaan ja tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin.

Yhdistyksen tavoitteena on tehdä tutuksi alueen luontoa, lisätä luonnontuntemusta ja luontoharrastusta sekä edistää luonnon ja ympäristön suojelua alueellaan.

Rauman seudun luonnonystävät järjestää retkiä sekä lähiseudulle että kauempana sijaitseviin luontokohteisiin. Retkillämme on mukana asiantunteva opas kertomassa kohteen luonnosta. Retkille ovat kaikki tervetulleita. Toimintamuotoihin kuuluvat myös jokakeväiset pönttötalkoot sekä lapsille ja nuorille suunnattu leiri- ja kerhotoiminta. Tarvittaessa teemme lausuntoja alueemme luontoon vaikuttavista hankkeista.LIITY NYT JÄSENEKSI! Helpoiten tämä onnistuu verkkosivujen kautta www.sll.fi/liity . Tervetuloa mukaan norppajengiin!


Katso vuoden 2017 tapahtumat  täältä.

Lisätietoja tapahtumista Raumalaisen yhdistyspalstalla, Luonnonystävien sähköpostilistalla (liittymisohjeet),Facebook sivuilta ja nettisivuilta!

 

Tapahtumia vuonna 2014. Lisätietoja täältä.

pe 22.8.2014 Rauman seudun luonnonystävät ry järjestää taas tuttuun tapaan suositun lepakkoillan kaikille lapakoista kiinnostuneille perjantaina klo 21:00 alkaen. Retkipaikkoja on kaksi, Raumalla Vanha-Rauman ympäristössä ja Eurajoella Vuojoen kartanon pihapiirissä. Raumalla kokoontuminen Kalatorilla vanhan kirkon raunioilla ja Eurajoella Vuojoen kartanon parkkipaikalla. Täältä siirrymme oppaiden johdolla havainnoimaan yön ihmeellisiä lentäjiä. Retkillä säävaraus. Tervetuloa!

Selkämeren kansallispuiston Ystävien yhdistys järjestää yhdessä Metsähallituksen kanssa talkooleirin Kallan saaressa Eurajoella 22.–24.8.2014. Lisää tietoa ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä:http://www.luontoon.fi/Ajankohtaista/tapahtumat/Sivut/TalkooviikonloppuSelkamerikpelokuu2014.aspx Talkooleiri liittyy EU:n osittain rahoittaman Metsähallituksen EAKR -hankkeen SeLuKu-toiomintaan.

Pe 30.8.2014 Rauman seudun luonnonystävät ry juhlistaa Suomen luonnon päivää järjestämällä retken Liiklankarin luonnonsuojelualueelle, Eurajoen Olkiluotoon. Kokoonnumme TVO:n vierailukeskuksen parkkipaikalla klo 10:00, josta jatkamme viereiselle Metsähallituksen suojelualueelle tutustumaan mm. luonnontilaiseen vanhaan korpimetsään ja rantaluhtaan. Retken kesto on noin 2 tuntia ja kävelymatkaa kertyy noin pari kilometriä. Retkellä säävaraus. Tervetuloa!

 

 Su 8.12. järjestettiin Rauman seudun luonnonystävien pikkujoulut jäsenistölle ja muille luonnosta kiinnostuneille Kaaron kyläyhdistyksen rantasaunalla. Pikkujoulujen tunnelmakuvan myötä toivotamme kaikille jäsenillemme hyvää joulunaikaa ja onnea tulevalle vuodelle!RSLY pikkujoulut Kaaron rantasaunalla 2013.

Jättiputki

JÄTTIPUTKEN HÄVITYSTÄ
Rauman seudun luonnonystävät hävittävät talkoilla jättiputkia toiminta-alueellaan kesän aikana. Jättiputki luokitellaan Suomessa haitalliseksi tulokaslajiksi. Jättiputki on vaikeasti hävitettävä ja nopeasti leviävä laji, jonka valloittamilla paikoilla ei kasva mikään muu laji. Suomessa on arvioidaan olevan tuhansia jättiputkiesiintymiä. Jättiputki voi myös aiheuttaa ihmisille palovamman kaltaisia oireita. Jos sinun tiedossasi on jättiputkiesiintymä, ilmoitathan siitä meille esimerkiksi osoitteeseen rauman.luonnonystavat@gmail.com .

Kuva: Esa Hankonen

RISUAITATALKOOT

Rauman seudun luonnonystävät osallistui 3.-4.6.2013 risuaitatalkoisiin Päivärannan torpalla Nurmeksessa. Ensimmäisenä päivänä halkaistiin kirveellä ja kiiloilla aitapuut. Toisena päivänä veistettiin tolpat ja hiillostettiin maanalle menevät osat nuotiolla. Padassa pehmitettiin kuusen oksista tehdyt sidokset (oksa halkaistu puoliksi). Toisena päivänä Holmingin kalaäijät osallistuivat myös talkoisiin, laittoivat rautakangen avulla tolpat pystyyn. Ja siitä sitten aitaa syntyi. Ohessa kuva hienosta aidasta. Tupsut sahataan vielä pois myöhemmin. Talkoolaisia mukana oli ensimmäisenä päivänä viisi ja toisena seitsemän. Kiitos kaikille mukana olleille!

Kuva: Päivi Kuusisto

Risuaitatalkoot

 

pönttöpaja

22.3. järjestetyssä pönttöpajassa rakennettiin koteja lintu- ja siiliystäville yhdessä Rauman seudun lintuharrastajien kanssa. 22 vapaaehtoisen talkoolaisen voimin kasaan saatiin peräti 131 tiais-/kirjosieppopönttöä, 11 kottaraispönttöä ja 4 siilenpesää. Tuhannet kiitokset kaikille tapahtumaan osallistuneille! Kuvan talkoolaisista työssään otti Esa Hankonen.

Tulevat tapahtumamme löydät tapahtumakalenteristamme klikkaamalla tähän!

 ************************************************************************************************

Menneitä tapahtumia vuonna 2013:

Syyskokous 21.11.2013 klo 18 Osuuspankin kokoushuoneessa (Nortamonkatu 18). Ennen varsinaista syyskokousta Ville Vasko kertoo Eurajoen Pinkjärvellä käynnissä olevasta laajasta lepakkotutkimuksesta, joka liittyy PUTTE-ohjelmaan (= Puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma 2009-2016). Varsinaisessa kokouksessa mm. valitaan ensi kauden hallitus ja vahvistetaan ensi kauden toimintasuunnitelma. Lisäksi päätetään yhdistykselle kertyneen omaisuuden käyttämisestä. Mitä jos juuri sinä tulisit mukaan järjestämään toimintaa Rauman seudulle ensi vuonna! Se onnistuu tulemalla mukaan hallitustoimintaan tai ilmoittautumalla muuten innokkaaksi aktiiviksi! Tule mukaan syyskokoukseen kuulemaan lisää!

Sunnuntaina 17.3. klo 11 LUMIJÄLKIRETKI Pinkjärven metsissä.

Maaliskuussa PÖLLÖRETKI yhdessä Rauman seudun lintuharrastajien kanssa

Maaliskuussa PÖNTTÖPAJA yhdessä Rauman seudun lintuharrastajien kanssa.

Huhtikuun alussa HANHIRETKI yhdessä Rauman seudun lintuharrastajien kanssa.

La 27.4. klo 15 kompostointiohjausta Heimo Törmän luona osoitteessa Kaarojärventie 13. Kompostointiin tutustumisen jälkeen paistamme makkaraa Kaarojärven laavulla. Tervetuloa mukaan!

3.-4.6.2013 Risuaitatalkoot Nurmeksen saaressa Päivärannan torpalla. Timo Aro toimii aidanteon opastajana. Aita tehdään pihapiiriin lampaita varten sekä tarkoitus on jakaa oppia perinteisen risuaidan teosta.
Aloitus molempina päivinä klo 9:00. Lähtö Syväraumanlahdelta, koulun rannasta, laituri 6. Kuljetus aamuin-illoin,  yöpyä voi myös saarella. Talkooevästä
tarjolla.
Ilmoittautuminen puh. 044-3713966 Kuusisto

Su 16.6. LUONNONKUKKIEN PÄIVÄN RETKI. Rauman seudun luonnonystävät ry järjestää SLL:n luonnonkukkien päivän retken sunnuntaina 16.6. Raumalla. Retki alkaa klo 13:00 Tokmannin parkkipaikalta ja tutustumiskohteena on Hakunintien alkupään penkereiden kasvillisuus. Paikalla on kylvettyä paahdeympäristön niittykasvillisuutta.

Pe 23.8. RSLY järjestää kaksi LEPAKKORETKEÄ klo 21:00! Toinen retkistä retkeillään Vanhassa Raumassa ja toinen Vuojoen kartanolla.

Vanhan Rauman lepakkoretki: Vanhassa Raumassa kokoontumispaikkana on Kalatori.Kalatorilta lähdetään oppaan johdolla kuuntelemaan ja katselemaan lähiympäristön lepakoita. Aiempina vuosina retkellä on ollut mahdollista havaita ainakin pohjanlepakko ja vesisiippa! Mukaan voi halutessaan ottaa taskulampun. Oppaana toimii Kirsi Ukkola, joka antaa mielellään lisätietoja retkestä (puh. 050 325 2267).

Vuojoen kartanon retki: Vuojoen kartanolla Vuojoen kartanon parkkipaikka. Parkkipaikalta lähdetään oppaan johdolla kuuntelemaan Vuojoen kartanon pihapiirin lepakoita. Mukaan voi halutessaan ottaa taskulampun. Oppaana toimii Esa Hankonen, joka antaa mielellään lisätietoja retkestä (puh. 050 517 7147).

Retkillä tutustutaan lepakoiden salaperäiseen elämään oppaiden johdolla ja kuunnellaan lepakoiden ääniä lepakkodetektorin eli yliääni-ilmaisimen avulla! Tapahtuma on osa Euroopan lepakkoyötä. Retket ovat maksuttomia ja avoimia kaikille. Tervetuloa!

Syysretki Nurmeksen saareen 5.-6.9.2013. Lähtö to klo 9:00 Syvärauman ranta, laituri 6, (Purjehtijank. Rauma).Pe takaisin saarelta n. klo 15:00. Yöpyminen Vesiluoman tallissa, retkivarusteet, omat eväät ja lamppu mukaan. Kuljetus saarelle. Tutustutaan saaren polustoon ja luontoon. Illalla saunomista ja nuotiolla jutustelua. Kuunnellaan onko saarella lepakkoja lennossa detektorin avulla. Ilmoittautumiset: Päivi. Kuusisto 044-3713966.

******************************************************************************************************

Rauman seudun luonnonystäviin voit liittyä täältä! Tervetuloa mukaan toimintaan!

******************************************************************************************************

Rauman seudun luonnonystävät tarjoavat maksutonta metsäkartoituspalvelua Rauman seudun metsänomistajille edelleen vuonna 2013. Vuonna 2010 liikkeelle lähteneen hankkeen saama kiinnostus osoitti, että metsäkartoituspalvelulle on tarvetta ja kysyntää myös Rauman seudulla! Myös konkreettisia tuloksia on saatu aikaan, sillä ensimmäinen RSLY:n kartoittama raumalainen kohde on päätynyt suojeluun! Mikäli omistajalla on kiinnostusta selvittää metsänsä luontoarvo, kannattaa hänen olla yhteydessä Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin aluepäällikkö Hannu Klemolaan (Puhelin (02) 235 5255, 040 372 5301 Sähköposti varsinais-suomi@sll.fi). Kartoitusten tavoitteena on löytää valtion Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman METSOn valintaperusteiden mukaisia metsäkohteita suojeltavaksi. Suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja suojelusta saatava korvaus vastaa puukauppatuloa. Lisätietoja täältä!

*****************************************************************************************************

Luonnonystävien tärkein tiedotuskanava:

Rauman seudun luonnonystävät tiedottaa toiminnastaan ja tulevista tapahtumista luonnonystavat-sähköpostilistalla. Lista on tarkoitettu kaikille jäsenille ja muille Rauman ja Eurajoen luonnosta ja ympäristöstä kiinnostuneille. Listan tarkoituksena on toimia tiedotuskanavana yhdistysaktiivien ja jäsenistön välillä. Liittymällä listalle saat mm. tietoa yhdistyksen ajankohtaisista tapahtumista. Listalla liittyminen kannattaa! Olipa kyseessä sitten retki metsän siimekseen, talkoot meren rannalla tai esitelmä kaupungissa, saat siitä tiedon omaan sähköpostiisi ja pääset osallistumaan mielenkiintoiseen toimintaan muiden luonnonystävien kanssa. Ohjeet listalle liittymisestä löytyvät täältä.

*****************************************************************

RAUMAN SEUDUN LUONNONYSTÄVIEN SÄÄNNÖT

*****************************************************************

 

 

Kuva: Ilona Hankonen