Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Raseborgs natur, Raaseporin luonto

Raasepori, Raseborg
Navigaatio päälle/pois
Raaseporin Luonto ry järjestää kurtturuusun torjuntatalkoot, eli Ruusuristeilyn 1.-2.10. (lauantai-sunnuntai). Rajallisen osallistujamäärän takia ennakkoilmoittautuminen on välttämätöntä!
Risteily alkaa Tvärminnen eläintieteellisen aseman parkkipaikalta lauantaina aamulla noin kello 10.30 (9.30 Karjaalle saapuvilta junilta järjestämme kimppakyydit Tvärminneen )
Työtehtävät
Talkoiden aiheena on kurtturuusun torjunta Raaseporin ja Hangon saaristossa. Kartoitamme tilannetta kiertämällä saaria ja torjumme ruusua mekaanisin menetelmin, kitkemällä ja kaivamalla. Säiden salliessa liikumme veneillä Tvärminnestä ja / tai Hangosta käsin. Kovan merenkäynnin sattuessa liikumme autoilla ja työskentelemme mantereelta käsin. Toisena talkootyönä keräämme roskia rannoilta.
Mikäli sääennusteissa on luvassa oikein kovaa myrskyä ja rankkaa yhtäjaksoista sadetta, siirrämme risteilyn seuraavalle viikonlopulle 8.-9.10. Päätös ja tästä tiedottaminen tapahtuu perjantaina 30.9. kello 18. mennessä.
Majoitus
Majoitus tapahtuu joko saaristossa Metsähallituksen huoltotuvassa, tai Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Majoittumista varten tarvitset omat vuodevaatteet (Tvärminne-majoitus) tai makuupussin ja retkipatjan (huoltotupa-majoitus) Huoltotuvissa on keittomahdollisuus ja muutamia sänkypaikkoja sekä lattiamajoitustilaa. Tupa on suhteellisen pieni, joten jos haluat enemmän yksityisyyttä ja sinulla on mahdollisuus ottaa mukaan teltta tai riippumatto niin suosittelen! Kaikkiin majapaikkoihimme kuuluu myös rantasauna, joten peseytymisvarusteet kannattaa pakata mukaan. Päätös majoituspaikasta tehdään, kun osallistujamäärä varmistuu.
Ruokailut
Järjestäjä hankkii ruokatarvikkeita, joista jokainen valmistaa omat eväänsä päiväksi (nuudelia, pussikeittoja, voileipätarvikkeita) Jos haluat jotain maittavampaa ota kotoa mukaan vaikka ruokatermarissa!
Lauantaina illalla kokkaamme yhdessä päivällisen ja sunnuntaina aamulla keitämme puurot ja kahvit. Jos et vielä ole ilmoittanut omia mahdollisia ruokarajoitteitasi, lähetä niistä tieto allekirjoittaneelle. Lähtökohtaisesti kaikki ruoka on kasvisruokaa, mutta ei välttämättä vegaanista. Eväitä varten ota mukaasi termospullo, lauantaina valmiiksi täytettynä kuumalla vedellä / kahvilla / teellä / keitolla tms.
Aikataulut
Lauantaina vietämme koko valoisan ajan töiden merkeissä ja palaamme vasta illaksi majoituspaikkaan.
Sunnuntaina aamulla herätys on kello 7 ja aamupala viimeistään 7.30. Työnjako ja lähtö työkohteille on kello 8.
Sunnuntain lounas- ja välipalatarpeet otamme mukaamme majapaikasta ja kukin valmistaa omat sapuskansa työpäivän aikana (tai jo aamulla).
Sunnuntaina palaamme Tvärminneen kello 16 mennessä.
Varusteet ja olosuhteet
Liikumme merellä myös sateen ja kovan merenkäynnin sattuessa, joten pakkaa varusteesi vedenpitävästi sekä varustaudu siten että pärjäät koko päivän ulkona sateessa ja tuulessa! Työkohteet saattavat sijaita liukkailla kallioilla ja rantautumiset olla hyvin hankalia – varustaudu myös pitäväpohjaisilla jalkineilla!
Ota mukaan likaantumista kestävät työvaatteet ja paksut hanskat- kurtturuusun kitkentä on lähinnä maassa konttaamista! (järjestäjä tuo jonkin verran hanskoja myös). Ota mukaasi myös täydellinen varavaatekerta, sillä päivän aikana vettä voi tulla paitsi taivaalta, myös pärskeinä merestä. Merimatkat taitetaan avoveneillä aallokossa, joten pärskeiltä emme voi välttyä!
Tarvitset mukaasi myös omat retkiruokailuvälineet sekä peseytymisvälineet ja makuupussin, makuualustan (tai vuodevaatteet)!
Kulkemiset
Järjestämme kimppakyydit Karjaan rautatieasemalta kello 9.30 saapuvilta junilta, sekä takaisin sunnuntaina viimeistään 17.30 lähteville junille.
HUOM! Liikumme merellä, mahdollisesti kylmässä ja märässä sekä keinuvissa veneissä aallokossa ja pärskeissä sekä liukkailla kallioilla. Nämä talkoot eivät sovellu jos sinulla on rajoitteita maastokelpoisuudessasi tai tulet helposti merisairaaksi tai sinulla on jokin sairaus joka voi vaarantaa turvallisuutesi näissä olosuhteissa.
HUOM HUOM: Kulkemisesta johtuen talkoisiin voidaan ottaa vain rajallinen määrä osallistujia, joten ennakkoilmoittautuminen on välttämätöntä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja mukaan hyväksytyille lähetetään erillinen vahvistusviesti.
Ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä sähköpostia osoitteeseen olli.borg@gmail.com.
Talkoot järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen, Tammisaaren saariston kansallispuiston, Helsingin Yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman sekä Bergsrådinna Sophie von Julinin säätiön kanssa.