Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri

Pohjois-Savo
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien päivä 2019

Luonnonkukkien päivä 16.6. vie luonnonystävät veden äärelle 

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään tänä vuonna sunnuntaina 16.6. Yhteensä opastettuja kasviretkiä järjestetään 68 eri puolilla Suomea. Lisäksi muina päivinä järjestetään 10 retkeä. Retket ovat maksuttomia ja ne kestävät yleensä kahdesta kolmeen tuntia, vapaaehtoisen oppaan vetämänä.

Teemapäivän juuret ovat Tanskassa, jossa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 1988 lähtien. Suomessa Luonnonkukkien päivää on vietetty vuodesta 2003. Päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivällä on vuosittain vaihtuva teemalaji. Vuoden 2019 teemalajina ovat lumpeet. Lumpeet ovat kaikkien tuntemia vesikasveja, joilla on suuri, valkoinen kukka. Myös harvinaisia punakukkaisia lumpeita on tavattu muutamissa järvissämme. Suomessa kasvavat kaikki kolme Euroopan tavallista lummelajia; pojanlumme, isolumme ja suomenlumme.  Vesiemme rehevöityessä ja pohjien pehmentyessä ne ovat paikoin runsastuneet. Lumme on myös piisamien herkkua.

 

Pohjois-Savon luonnonsuojelu piirissä järjestetään teemapäivänä 3 retkeä.

Retkiä järjestetään Varkaudessa, Kuopiossa ja Kaavilla.

Varkaus: https://www.sll.fi/varkaus/tapahtuma/luonnonkukkien-paivan-retki/

Kuopio: https://www.sll.fi/kuopio/tapahtuma/luonnonkukkien-paivan-retki/

Kaavi: https://www.sll.fi/nilsia/tapahtuma/luonnonkukkapaivan-retki-telkkamaen-luonnonsuojelualueelle/

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Suomen biologian seura Vanamo ry, Societas pro Fauna et Flora Fennica rf, Metsähallitus Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvitieteen yksikkö, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

 

Lisätiedot:

Luonnonkukkien päivänä 16.6 (ja muina päivinä) Suomessa järjestettävät retket:

www.sll.fi/luonnonkukkien-paiva

 

Luonnonkukkien päivä sosiaalisessa mediassa:

Twitter: #luonnonkukat

Facebook: facebook.com/luonnonkukkienpaiva

 

Luonnonkukkien päivän retkillä jaetaan alla olevasta osoitteesta löytyvää materiaalia:

http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/tule-mukaan-toimintaan/luonnonkukkien-alasivut/retkimateriaali

 

Marja Haatanen, Luonnonkukkien päivän koordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 044 559 9755 luonnonkukat@sll.fi

Hannu Klemola, aluepäällikkö, p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi