Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Pekkasuolle palataan ennallistamistalkoisiin 10 vuoden tauon jälkeen

Talkoilla parannamme Pekkasuon tilaa Alimmaisen Uudenjärven eteläpuoleisella alueella. Työn apuna on asiantuntijan laatima suunnitelma. Ennallistamista tehdään sekä lihas- että konevoimin. Meidän osuus on se käsityö, joka on suodattavien patojen tekoa, maamassojen lapioimista ja kivien vieritystä takaisin puroon.

Pekkasuo on keskiravinteinen rimpinen aapasuo ja nykyisin eteläosiltaan suojeltu, mutta aikanaan silläkin on paikoin kaivuita tehty. Vuonna 2009 patoja rakennettiin suon lounaislaidalla. Tällä kertaa työmaa löytyy suon kaakkoisnurkalta.

Ennallistamisella on saavutettavissa monenlaisia hyötyjä. Nostamalla eri toimenpitein pohjaveden pintaa ja ohjaamalla vesiä suolle palautetaan suon hydrologiaa luonnontilaisemmaksi. Sen hiilivarasto ei enää hupene, suo palaa hiilinieluksi, alapuolisen vesistön tila kohenee ja monimuotoisuus lisääntyy.

Käsityönä tehtävät toimenpiteet

– Suoraan puroon tulevien, yläosistaan konetyönä tukittavien ojien alapäihin rakennetaan suodattavat padot. Materiaalina käytetään juuttisäkkejä tai suodatinkangasta ja koivunoksia. Patojen tarkoitus on vähentää kiintoaineen pääsyä ojista puroon.

– Puron varren pienellä, rehevällä lehtokorpikuviolla tukitaan ojaa lapiotyönä.

– Kolmantena tehtävänä on vyöryttää kiviä penkalta takaisin puroon sen kevyesti peratulla osalla. Paikoin tehdään puusta rakenteita, jotka ohjaavat virtausta ja tekevät purosta vaihtelevamman.

Pekkasuo on Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssin ennallistamiskohde. Suosta on tietoa pörssin sivulla https://hiiliporssi.fi. Luonnonsuojelupiirin verkkosivulta www.sll.fi/pohjois-pohjanmaa/toiminta/soidensuojelu löytyy puolestaan kuvaus Pekkasuon aiemmasta suon vesitalouden palautusurakasta.

Ilmoittaudu talkoisiin tiistaihin 13.8. mennessä, niin osaamme varata työkaluja ja eväitä riittävästi.

Talkoolaiset kokoontuvat klo 9 mennessä osoitteeseen Huhtalantie 23, 95100 Kuivaniemi. Oulusta järjestetään kimppakyytejä. Lähtö on perjantaina 16.8. klo 7.30.

Talkoisiin voi osallistua yhtenäkin päivänä, kunhan kyyti on järjestettynä. Yöpyjät majoittuvat omissa teltoissaan parin kilometrin päässä talon pihalla. Tuvan lattia on toinen vaihtoehto.