Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Haaranniityllä talkoillaan jo 30. kertaa! Ensimmäisen kerran viikatteet viuhuivat niityllä vuonna 1993 eli suurin piirtein niihin aikoihin, kun laidunnus alueella päättyi. Siksi niitty on säilynyt avoimena ja monilajisena. Umpeenkasvua ei ehtinyt tapahtua. Talkoot ovat viime kesän tapaan kaksipäiväiset.

Haaran- eli Haaraojanniityllä kasvaa poikkeuksellisen edustavaa keto- ja niittykasvillisuutta. Ahopukinjuuri yleensä, joskus päivänkakkarakin kukkii yhä runsaana niittäjien tullessa paikalle. Joukossa on myös harvinaisia ja uhanalaisiakin lajeja, ahonoidanlukkoa, ketonoidanlukkoa, pölkkyruohoa, jäkkiä, nurmitatarta ja kissankäpälää. Ahomansikoita ja punaisia viinimarjoja voi maistella työn lomassa. Vanha kyläsepän paja lisää niityn perinnearvoa ja kummun laella oleva iso siirtolohkare maiseman viehätystä.

Niitty on osa Haaran Natura-suojelualuetta ja sen hoidosta on tehty sopimus Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluiden kanssa, jonka hallinnassa alue nykyisin on.

Haaraojan reunustama niittykumpare sijaitsee Reposeläntien varressa, muutaman kilometrin päässä Kiimingin taajaman koillispuolella. Kuusamontieltä käännytään oikealle ja ajetaan vähän matkaa. Niitty näkyy tielle asutun alueen jälkeen.

Niityllä aloitetaan työt molempina päivinä klo 14, mutta myöhemminkin ehtii tulla mukaan. Päivittäinen urakka kestää viitisen tuntia taukoineen.

Piiri tarjoaa talkoissa työvälineet sekä evästä. Talkoisiin pääsee yhteiskyydillä Oulusta.