Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Rytiä ja pajunvesoja leikataan matalaksi, jotta ne eivät peitä dyynejä alleen ja tuuli pääsee hiekkaa liikuttamaan.

Rajaniemen eli veteraanimajan niittyä hoidetaan viikattein ja haravin perjantaina 26.7. ja lauantaiaamuna 27.7. siirrytään Laitapauhan hiekkarannalle.

Veteraanimajan edusta on dyynin takana kosteapohjainen merenrantaniittyjen mosaiikki, jota hoitaa laiduntava karja. Me keskitymme dyynin ja sen merenpuoleisen alueen hoitoon.

Luonnonsuojelupiirin ja sen paikallisyhdistysten, Pyhäjokialueen luonnonsuojeluyhdistyksen ja Raahen seudun luonnonystävien yhteisiä talkoita alueella on pidetty vuodesta 2003. Niitty oli 1960-luvulle asti kylän yhteislaitumena ja nyt taas jo useamman vuoden – onneksi, sillä sen verran lääniä niityllä on, että viikattein eikä edes niittokoneen avustuksella sitä pysty avoimena pitämään. Sitä paitsi niittokone soveltuu vain rannan tuntumaan. Muualla on sille liian epätasaista, kivikkoista ja paikoin märkääkin.

Rajaniemen merenrantaniityllä niitetään ja haravoidaan niittojätettä kasaan perjantaina klo 10 alkaen. Työvälineinä ovat niittokone, raivaussaha, moottorisaha, viikate, harava ja hanko. Jokaiselle löytyy tekemistä omien taitojen ja voimien mukaan ja uusiakin välineitä pääsee halutessaan kokeilemaan. Kunhan niittojäte on ehtinyt kuivahtaa, se käydään polttamassa.

Työvälineet ovat järjestäjän puolesta, samoin talkooeväät. Sauna lämpiää töiden päätteeksi.

OTA yhteyttä, jos haluat mukaan talkoisiin. Kimppakyydein olemme liikkeellä.

Kulkuohje omin päin tulijoille: Harmintien ja Veteraanimajan kyltti opastaa 8-tien varresta perille. Viitat ovat tien varressa pohjoisesta päin oikealla puolella muutama kilometri Pyhäjoen keskustaajaman eteläpuolella.

Ilmoittautuminen on suotavaa ja viimeistään pari päivää etukäteen (keskiviikko 24.7.).

Jos voit tarjota kimppakyytiä, otan tarjouksen mieluusti vastaan. Jos taas tarvitset kyytiä, ilmoita siitä ajoissa. Myös työvälineiden ja eväiden määrän arvioimiseksi on ilmoittautuminen suotavaa. Osa porukasta lähtee Oulusta, mutta myös Raahen ja Pyhäjoen suunnista on tulijoita.

Niitylle voi halutessaan ottaa kumisaappaat mukaan. Dyynin takainen niitty on märkä, mutta pitkospuita pääsee rantaan. Sään mukainen likaista työtä sietävä vaatetus on talkoiden tyyli. Työkinttaita on järjestäjien puolesta, mutta saa sellaiset tuoda mukanaankin.

Tervetuloa viettämään kesäpäivää merenrantaniitylle luonnonhoidon merkeissä! Uiminen työn lomassa ja jälkeen onnistuu, vaikkakin ranta on matala.

Lauantaina 28.7. jatketaan samoja hommia niemen takana Laitapauhassa, joka on luonnontilainen hiekkaranta. Veteraanimajalla voi yöpyä, jos haluaa osallistua molempiin talkoisiin. Olosuhteet ovat kuin hyvin varustetulla kesämökillä. Makuupussi mukaan!