Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri

Pohjois-Pohjanmaa
Navigaatio päälle/pois

Haaranniityllä Kiimingin Reposelässä niittohommia tiistaina ja keskiviikkona 10-11.8.

Haaranniityllä talkoillaan jo 29. kertaa! Ensimmäisen kerran viikatteet viuhuivat niityllä vuonna 1993 eli suurin piirtein niihin aikoihin, kun laidunnus alueella päättyi. Siksi niitty on säilynyt avoimena ja monilajisena. Umpeenkasvua ei ehtinyt tapahtua. Hoidettava alue on viime vuodesta laajentunut, joten talkoot ovat tällä kertaa kaksipäiväiset.

Haaran- eli Haaraojanniityllä kasvaa poikkeuksellisen edustavaa keto- ja niittykasvillisuutta. Ahopukinjuuri yleensä, joskus päivänkakkarakin kukkii yhä runsaana niittäjien tullessa paikalle. Joukossa on myös harvinaisia ja uhanalaisiakin lajeja, ahonoidanlukkoa, ketonoidanlukkoa, pölkkyruohoa, jäkkiä, nurmitatarta ja kissankäpälää. Ahomansikoita ja punaisia viinimarjoja voi maistella työn lomassa. Vanha kyläsepän paja lisää niityn perinnearvoa ja kummun laella oleva iso siirtolohkare maiseman viehätystä.

Niitty on osa Haaran Natura-suojelualuetta ja sen hoidosta on tehty sopimus Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalveluiden kanssa, jonka hallinnassa alue nykyisin on.

Haaraojan reunustama niittykumpare sijaitsee Reposeläntien varressa, muutaman kilometrin päässä Kiimingin taajaman koillispuolella. Kuusamontieltä käännytään oikealle ja ajetaan vähän matkaa. Niitty näkyy tielle asutun alueen jälkeen.

Niityllä aloitetaan työt molempina päivinä klo 14, mutta myöhemminkin ehtii tulla mukaan. Päivittäinen urakka kestää viitisen tuntia taukoineen. Välillä ja lopuksi nautitaan eväistä ja virvokkeita, joista talkoiden järjestäjä huolehtii. Ilmoitathan ennakkoon, jos sinulla on jokin erityisruokavalio.

Työkalut – viikatteet ja haravat – ovat järjestäjän vastuulla. Viikatteen käyttöön saa neuvoja ihan kädestä pitäen. Työtä on kaikille myös haravan varressa, sillä niittojäte pitää korjata pois.

ILMOITTAUDU niittotalkoisiin viimeistään maanantaiaamuna 9.8.: pohjois-pohjanmaa@sll.fi tai 041 3191816. Kerro, tuletko mukaan toisena vai molempina päivinä. Kerro myös, tarvitsetko kyytiä tai voitko tarjota sitä. Järjestäjät starttaavat kumpanakin päivänä Oulusta klo 13.00.

Jos sää on kostea, kumisaappaat ovat kätevät, mutta muutoin lenkkitossuillakin pärjää. Työ ei ole likaista, mutta sellaiset puutarhahommien vaatteet ovat sopivimmat. Työkäsineitä on järjestäjällä, jos omia ei ole.

Tervetuloa Haaranniitylle perinteikkäisiin niittotalkoisiin!