Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois
Luonnonvaraiset eläimet kokevat elämässään paljon haasteita ja uhkia. Luonnon omien haasteiden lisäksi vaivaa aiheuttaa mm. ilmastonmuutos ja ihminen. Sääolosuhteet muuttuvat, talviturkeista tulee huomioliivejä, kylmien keväiden vuoksi ravintoa ei ole saatavilla, emoja kuolee liikenteessä, ihmisten asutukset laajenevat ja luonnontilaiset metsät katoavat. Nyt jos koskaan tulisi ottaa huomioon myös muut eläimet ja antaa luonnonvaraisille eläimille takaisin siitä mitä me olemme heiltä ottaneet.
Nälkiintyneenä löydetty tuulihaukka pääsi takaisin vapauteen muutaman päivän tankkauksen jälkeen.

Luonnonvaraisten eläinten hoitaminen on hyvin vähäistä koko Suomessa, vaikka eläinsuojelulaki edellyttää sairaiden ja loukkaantuneiden eläinten hoitamista. Koko Suomessa on vain kourallinen virallisia luonnonvaraisten eläinten hoitoloita. Tämän lisäksi alalla toimii vapaaehtoisia, yksityisiä henkilöitä sekä hoitoloita, jotka ovat erikoistuneet lajikohtaisesti. Suurin osa hoitajista rahoittaa työtään toisella työllä tai pienillä avustuksilla. Hoitajien työhön kuuluu käytännössä sairaiden ja loukkaantuneiden eläinten hoito kotonaan sekä ihmisten neuvonta luonnonvaraisiin eläimiin liittyvissä asioissa. Pirkanmaalla luonnonvaraisten eläinten hoitoloita on vain yksi.


Lahjoittamalla olet auttamassa luonnonvaraisia eläimiä!

Lahjoitustilimme: FI11 4108 0010 3856 83
BIC: ITELFIHH
Viitenumero: 9205 (HUOM! Jos viitenumero ei toimi, jätä viitekenttä tyhjäksi ja kirjoita viestikenttään ”luonnonvaraiset eläimet”.)

Kaupunki antaa, mutta myös ottaa

Kaupungeissa elää tai vierailee nykyään lajeja, joita emme ole tottuneet näkemään kaupunkiympäristössä. Syitä löytyy monia: eläimet ovat sopeutuvaisia, aikaisemmat asuinsijat käyneet mahdottomiksi ja ruokaa on tarjolla helpommin ihmisasutusten läheisyydestä. Kyse ei ole kesyyntymisestä, vaan elinolosuhteiden muutoksista. Mutta siinä sivussa törmätään uudenlaisiin haasteisiin ja vaaroihin.

Siilit kärsivät kylmästä keväästä

Jäisen märkä ja ruuaton maisema ei ole siilin kaveri. Hoikka, kuivunut siili näkee nälkää ja huonokuntoisena altistuu entistä enemmän kohtalokkaille vaaroille. Piikkipallo saattaa ensivilkaisulla olla söpö, mutta ei välttämättä hyvinvoiva.

Orvot siilinpennut työllistävät luonnonvaraisten eläinten hoitajia, jos siiliemo esimerkiksi jää auton alle, maa- tai metsätöiden tiimellykseen tai ihan tavallisen puutarhurin siimaleikkuriin tai rastasverkkoon.

Viime talvet ja varsinkin kevät 2017 ovat olleet kohtalokkaita useimmille. Ensitalvehtijoista yleensäkin noin puolet menehtyy, mutta aiemman kevään kaltaiset olosuhteet ovat kohtalokkaita kokeneillekin konkareille. Siilien määrä on vähentynyt koko Suomessa ja pelko siilien menettämisestä kokonaan on aiheellinen.

Huonosti horrostaen ja ruuattomaan ympäristöön herättyään siili tarvitsee kipeästi ihmisen apua. Se että herää, ei tarkoita, että pärjää. Huonokuntoinen ja nälkiintynyt siili on vastustuskyvyttömämpi myös taudeille ja loisille.

Hyväkuntoinen siili on pyöreähkö, helposti reagoiva killisilmä.

Keväänä 2017 Pirkanmaan hoitolaan on tullut kuvassa olevan Sulo-siilin lisäksi kymmenen hänen lajikaveriaan. Yksikään niistä ei olisi enää hengissä ilman ihmisen apua.

Auta ja auta auttamaan, kiitos!

Lahjoitustilimme: FI11 4108 0010 3856 83
BIC: ITELFIHH
Viitenumero: 9205

Lahjoitusvarat käytetään luonnonvaraisten eläinten hyväksi tehtävään työhön.

Rahankeräyslupa on voimassa Pirkanmaan alueella ja sen lupanumero on RA/2019/1076. Löydät rahankeräysluvan kokonaisuudessaan täältä.

Lahjoita Pirkanmaan luonnolle

Oma lähiluonto on meistä useimmalle se tärkein luontokohde. Kohde, johon liittyvistä muistoista ja tuoksuista haluaa pitää kiinni. Kohde,…

Lue lisää

Minkälaisen jäljen sinä jätät?

Ainutlaatuinen luontomme kaipaa puolustajia tulevaisuudessakin. Tekemällä testamentin Suomen Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirille autat…

Lue lisää

Rahankeräyslupa