Pesimäaikaiset hakkuut huolestuttavat outokumpulaisia
–

Outokummun luonnonystävät ry on saanut toukokuussa useita yhteydenottoja kaupunkilaisilta, jotka ovat ihmetelleet, miksi Outokummun kaupunki on hakkuuttanut taajama-alueella paljon muitakin kuin vain huonokuntoisiksi määriteltyjä ja liian lähelle ajorataa kasvaneita puita. Erityistä huolta on herättänyt hakkuiden ajoittuminen linnuille tärkeälle pesintäkuukaudelle.
Kysyimme kaupungilta hakkuista ja saimme vastaukseksi, että yksittäisten puiden poistamisen lisäksi taajamaan sattui tälle vuodelle useampi kaupungin metsänhoitosuunnitelman mukainen harvennus. Hakkuiden ajankohtaan vaikuttivat kaupungin mukaan urakoitsijan resurssit.
Outokummun luonnonystävät jakaa kaupunkilaisten huolen taajamametsistä. Taajamametsät mahdollistavat luonnossa liikkumisen, virkistäytymisen ja metsämaisemasta nauttimisen, ja niillä on positiivisia vaikutuksia terveyteen. Puut tarjoavat hapen lisäksi suojaa auringolta, tuulelta, pölyltä, melulta ja sateelta sekä vahvistavat mikrobeillaan ihmisen immuunipuolustusta.
Kaupunkiluonto on tärkeä elinympäristö myös monille lajeille. Pensaikot ja taajamametsät tarjoavat suojaa ja pesäpaikkoja linnuille, pölyttäjähyönteisille ja monille muille eläimille.
Hakkuiden mukana menee aina paljon muutakin kuin ”vain puita”. Hakattujen puiden tilalle ei ole ihan heti kasvamassa uusia. Outokummun kaupungin mukaan hoidettujen puistojen ja yleisten alueiden istutukset suunnitellaan vasta raivaustöiden ja kantojen jyrsinnän jälkeen. Outokummun luonnonystävien mielestä taajamametsien hoito vaatii pitkäjänteisempää suunnitelmallisuutta: Jo ennen hakkuita sekä suunnitelman että uusien istutusten pitäisi ainakin osittain olla tehtyinä.
Kunnat ovat metsänomistajina erityisasemassa. Laki kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta (LKYH) säätää, että kunnan tulee valvoa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja muuta ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan kunnan asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeitä antava sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö (LKYH 3 §). Taajametsillä ei pitäisi olla lainkaan taloudellisia tuottotavoitteita. Kunta voi ja sen myös pitää suojella ekologisesti merkittävät ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeätluontoalueensa omalla päätöksellään. Kuinka paljon Outokummun kaupunki tehnyt omissa metsissään monimuotoisuuskartoituksia?
Metsänomistajana Outokummun kaupunki voi myös vaikuttaa hakkuiden ajankohtaan. Kuten Birdlife Suomi kiteyttää, jokainen metsänomistaja päättää omistamastaan metsästä, hakataanko metsää, miten hakataan, jos hakataan ja koska hakataan. Hakkuut voi ajoittaa lintujen pesimäkauden 15.4.–31.7. ulkopuolelle.
Outokummun luonnonystävät ry