Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Pohjanmaan piiri Oulun yhdistys

Oulu
Navigaatio päälle/pois

MITÄ? Vaadimme kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa
MISSÄ? Oulun kaupungintalon rappusilla
MILLOIN? Perjantai-aamupäivisin kello 11-12

Ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg aikoo istua Ruotsin parlamenttitalon edessä perjantaisin, kunnes Ruotsi noudattaa ilmastopolitiikkaa, jolla ilmaston lämpeneminen onnistutaan rajoittamaan alle kahden asteen. Hän kehottaa kaikkia liittymään mukaan ja istumaan perjantaisin oman parlamenttitalonsa edessä, kunnes kyseinen maa on polulla, jolla ilmastokriisin pahimmat seuraukset voidaan vielä välttää. (https://youtu.be/SrGp56ViaJs)

Greta osoittaa aloitekykyä ja johtajuutta, jota ihailemme. Siksi kutsumme sinutkin istumaan kaupungintalon portaille perjantaisin kello 11-12. Eduskuntatalon portaillakin on tuettu Gretaa perjantaisin koko syksyn! Koko tapahtuma-aikaa ei tarvitse olla paikalla, vaan ihmiset voivat tulla ja mennä omien aikataulujensa mukaan – tämä koskee myös yhdistyksemme aktiiveja. Meitä ei välttämättä ole siellä joka perjantai.

Olet tervetullut liittymään mukaan ja levittämään sanaa, jos sinäkin uskot, että nyt heti tarvitaan lisää kansalaispainetta päästöjen vähentämiseksi. Halutessasi voit tuoda oman kylttisi mukanasi. Tapahtuma on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja yksityishenkilöiden järjestämä. Ota mukaasi lämmintä vaatetta, istuinalusta ja lämmintä juomaa.

Meillä ei ole agendaa, joka jokaisen paikalletulijan täytyisi jakaa, paitsi ilmasto-oikeudenmukaisuuden tärkeys ja päästövähennysten kiireellisyys. Emme saa heikentää tulevien sukupolvien elinoloja enää enempää: jo nykyisellään olemme vaarantaneet ne pahasti. Käsityksemme mukaan Suomen tulee ainakin luopua fossiilisista polttoaineista ja pienentää suunniteltuja hakkuumääriä, jottei puun lisääntynyt energiakäyttö tekisi tyhjäksi lähivuosikymmenien päästövähennyksiä muilla sektoreilla. Suomi on sitoutunut Pariisin sopimukseen: me vaadimme, että sitä noudatetaan ja päästöt saadaan kokonaisuudessaan laskuun mahdollisimman pian. Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla täysin samaa mieltä siitä, millä keinoilla päästövähennyksiin päästään.

Greta Thunbergin mielenilmaus on myös koululakko. Me alullepanijat emme tapahtuman yhteydessä lakkoile, vaan kykenemme järjestelemään paikalle tulomme muutoin. Meillä olisi monenlaista muutakin tekemistä perjantaipäivisin, mutta laitamme nyt perjantain aikataulut uusiksi, koska Greta on oikeassa: jokaisella teolla on väliä ja kiire on hirmuinen.

Ilmastopolitiikkamme suunta on päättäjien käsissä, mutta lopulta se kuitenkin riippuu meistä kansalaisista. Mihin olemme valmiita, että valtiona saisimme välttämättömät päästövähennykset aikaan riittävän nopeasti? Minkälaisen maailman jätämme lapsillemme? Jokaisen meistä aikuisista tulee vastata itselleen tähän kysymykseen, ja myös lapset ja nuoret kysyvät sitä meiltä. Vastauksella on kiire.

******************
BRIEFLY IN ENGLISH
Fridays with Greta

Greta Thunberg, 15, is going to sit in front of the Swedish parliament every Friday until Sweden is on the path to limit global warming below 2 degrees. She encourages everyone to join her and sit in front of their parliament on Fridays, demanding better climate policy so that the worst consequences of the climate crisis can be avoided. (https://youtu.be/SrGp56ViaJs)

Greta shows initiative and leadership that we admire. We are going to sit on the stairs of the City Hall in Oulu on Fridays at 11-12 am to support her and the political change we need in order to keep our climate habitable.

You are welcome to join us and invite your friends if you want to support Greta and feel that there is urgent need for rapid cuts in carbon emissions! You don’t have to be there the whole time. The organizers of this Fb-event won’t necessarily be there every time.