Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Nilsiän yhdistys

Nilsiä
Navigaatio päälle/pois
Jättipalsamia Nilsiän vanhan hautausmaan kiviaidalla

Vieraslajitalkoot järjestetään Nilsiän vanhan hautausmaan alueella ja siihen rajoittuvilla omakotitalon tonteilla. Poistettava vieraslaji on jättipalsami, jota kasvaa hautausmaata ympäröivällä kiviaidalla ja omakotitalotonteilla. Talkoista on tiedotettu seurakunnalle ja kaikille tonttien omistajilla ja kutsuttu heidät myös mukaan talkoisiin.

Jättipalsamin poisto tapahtuu mekaanisesti käsin. Kaikkien talkoisiin osallistujien toivotaan ottavan mukaan käsineet ja ison kokoisen kassin, johon jättipalsamia kerätään. Kerättyistä jättipalsameista muodostetaan hautausmaan reunaan iso komposti. Palsamit tallataan tiukkaan ja kesän aikana seurataan, että kompostista ei lähde nousemaan uusia versoja. Samoin puhdistettua aluetta seurataan ja poistetaan kaikki uudet palsamin versot. Puhdistetun alueen kontrollia jatketaan myös parina tulevana kesänä.

Jättipalsamitalkoot kuuluvat VieKas LIFE -hankkeen piiriin. EU Life -ympäristöohjelma on yksi VieKas LIFE-hankkeen rahoittajista, toinen on Suomen Luonnonsuojeluliitto. Hanketta vie Pohjois-Savossa eteenpäin aluekoordinaattori Aura Alaraudanjoki.  VieKas LIFE keskittyy vieraskasvilajien hävittämiseen, erityisesti kohdelajeihin: jättipalsami, 3 jättiputkilajia ja keltamajavankaaliin. Lisätietoa saatavilla linkeistä: sll.fi/viekas-life (hankkeen sivut) ja viekas.laji.fi (kansalaistoimintasivut).

Tilaisuuden alussa Aura Alaraudanjoki kertoo hankkeesta ja demonstroi, miten jättipalsamin hävitys tapahtuu. Sen jälkeen tuumasta toimeen.

Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita talkoisiin!