Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Lapin piiri Muonion ja Kolarin yhdistys

Muonio-Kolari
Navigaatio päälle/pois

Kokoaan suurempi Muonion ja Kolarin luonto ry – vuosi on ollut kaikin puolin onnistunut

Keijo Taskinen
Kuva: Martti Asikainen

SLL:n Muonion ja Kolarin luonto ry järjesti ti 25.10. ylimääräisen yhdistyskokouksen. Kokouksessa puheenjohtajamme Keijo Taskinen kävi läpi yhdistyksen kuluneen vuoden toimintaa sekä ensi vuoden toimintasuunnitelmaamme.

Yhdistyksen hallitus päätti kokouksessa jatkaa aikaisemmin valitsemallaan linjalla, joka perustuu yhteistyöverkostojen rakentamiseen sekä yhteistyön kehittämiseen Lapissa toimivien luonnonsuojelujärjestöjen ja muiden paikallisyhdistysten kanssa.

Samalla valitsimme myös kaksi uutta jäsentä yhdistyksen hallitukseen vuosille 2023–2024. Tehtäviin valikoituivat Katja Haimakka ja Niina Asikainen. Muonion ja Kolarin luonto ry odottaa innolla, että uusien hallituksen jäsenien toimikaudet käynnistyvät ensi vuoden alussa.

Muonion ja Kolarin luonto ry:n vauhdikas vuosi

Muonion ja Kolarin luonto ry:n toimintaan on kuluvana vuonna tullut mukaan paljon uutta väkeä, ja paikallisyhdistyksen jäsenmäärä on jopa yli tuplaantunut tänä aikana.

Muonion ja Kolarin luonto ry:n hallituksen jäsen ja tiedottaja Martti Asikainen kertoo olevansa tyytyväinen vuoteen, vaikka enemmänkin olisi hänen mukaansa voitu tehdä.

— Tietysti tämä on huomattava saavutus millä tahansa mittarilla mitattuna. Vuosi on ollut kaikin puolin onnistunut. Uskon kuitenkin, että me voisimme tehdä vielä tätäkin enemmän. Yhdistyksessämme on paljon valjastamatonta potentiaalia, Asikainen toteaa hymyillen.

Paikallisyhdistys on tehostanut kuluvan vuoden aikana toimintaansa muun muassa avaamalla verkkosivut ja aktivoitumalla sosiaalisessa mediassa. Myös näkyvyys paikallislehdissä on lisääntynyt huomattavasti, joka helpottaa luontoasioista viestimistä suurelle yleisölle.

Lisäksi se käynnisti tänä vuonna retkeilytoiminnan, joka on otettu hyvin vastaan. Aalistunturin päiväretkestä ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunturikasviretkestä saatu palaute on rohkaissut jatkamaan retkeilytoiminnan kehittämistä myös ensi vuoden aikana.

Kokoaan suurempi toimija

Muonion ja Kolarin luonto ry:stä on tullut kuluvan vuoden aikana kokoaan suurempi toimija suomalaisella luonnonsuojelukentällä. Samalla sen rooli paikallistason luotettavana toimijana ja yhteistyökumppanina on vahvistunut entisestään.

Tänä vuonna yhdistyksemme on avannut keskusteluyhteyksiä uusien, potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa sekä tehnyt tiivistä yhteistyötä muun muassa muiden paikallisyhdistysten ja Suomen luonnonsuojeluliiton Lapin piirin kanssa.

Muonion ja Kolarin luonto ry oli keskeinen vaikuttaja SLL:n Lapin piirin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen syyskuussa tekemässä riitautuksessa, joka koski vuonna 2021 tehtyä kiireellistä vireillepanoa toimenpidekiellosta Aalistunturin, Miekojärven sekä Lounais-Lapin erämaan alueilla.

Lisäksi paikallisyhdistyksemme on tehnyt oman toimenpidekieltohakemuksen Lapin ELY-keskukselle, jossa se vetoaa Aalistunturin leimikoilta kesällä 2022 tehtyihin lajikartoituksiin ja uhanalaisiin lajilöytöihin.

Yhdistys myös otti kantaa Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tulevaan hoito- ja käyttösuunnitelmaan sekä Muonion ja Kolarin alueelle suunniteltuihin tuulivoimapuistoihin.

Muonion ja Kolarin luonto ry:llä on vahva edustus SLL:n Lapin piirissä. Lokakuun lopussa järjestetyssä piirikokouksessa paikallisyhdistyksemme jäsenet Jaakko Alatalo, Anssi Liikamaa ja Keijo Taskinen valittiin piirin vuoden 2023 hallituksen varsinaisiksi jäseniksi.

Kuva: Martti Asikainen