Purunpää

Purunpää on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy.

Pähkinänkuoressa:

  • Maakunta: Varsinais-Suomi
  • Kunta: Kemiönsaari
  • Luontotyypit: metsät, suot, meret ja rannikot, kalliot, vedenalaisluonto
  • Koko: yli 350 hehtaaria

 

Purunpää 2014. Kuva: Sanna-Mari Kunttu
 

Yleiskuvaus

Yleiskuvaus kohteesta

Purunpää on maisemallisesti ainutlaatuinen metsäinen ja korkeakallioinen niemi Saaristomeren laidalla. Tämä erityinen, yhteensä yli 350 hehtaarin kokoinen niemi on lähes yhtenäitä, hyvin ihmistoiminnalta säilynyttä, metsäaluetta ja muodostaa merkittävän monimuotoisen kokonaisuuden ulkosaariston ja sisäsaariston rajalla. Alueen rantametsät ovat rakentamattomia ja lähes luonnontilaisia.

Purunpään korkeimmalta kohdalta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala Saaristomerelle - yhdelle Suomen kansallismaisemista. Tämä on ainoa paikka koko Saaristomerellä, jossa mannervyöhyke vaihtuu suoraan avoimeksi ulappavyöhykkeeksi.

Merkitys ihmisille

Purunpää on suosittu retkeilyalue. Useiden sopivien rantautumisrantojensa ja syvien vesiensä ansiosta Purunpää sopii retkikohteeksi niin melojille kuin veneilijöillekin. Pyöräilijen ja polkujuoksijen lisäksi paikalla viihtyvät myös kalastajat – onhan se useasti valittu vuoden siikapaikaksi. Lumi- ja jäätilanteen salliessa sinne voi hiihtää, lumikenkäillä tai retkiluistella talvella.

Niemen kärjessä sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaan vuosisataisen kievarin jäännökset ja kalliohakkauksia. Lisäksi alueelta löytyy paljon muita muinaismuistoja.

Erityiset luontoarvot

Purunpään metsissä on jäkälien ja sammalten lisäksi useita harvinaisia sienilajeja, joista seitsemän on luokiteltu vanhan metsän indikaattorilajeiksi Suomessa. Paikalla käy myös monenlaisia lintulajeja: pesimäaikaan on tavattu muun muassa harmaapäätikka, teeri, pyy, palokärki, käenpiika, rantasipi, metso, kivitasku, sääksi, kehrääjä, pikkulepinkäinen, kangaskiuru, käki, tiltaltti, kulorastas, metsäviklo, töyhtötiainen, hömötiainen sekä pikkutikka.


Mahdolliset uhkatekijät 

  • Metsätalous ja hakkuut
  • Roskaantuminen

 

Luonnon säilymistä suojaava status

  • Natura 2000-ohjelmaan kuuluvia alueita
  • Luonnonsuojelulailla suojeltuja alueilta
  • Kaavan luonnonsuojelualuevarauksia (SL-alueet)

 

Lisätietoja:

 

Purunpää 2016. Kuva: Sanna-Mari Kunttu