Pieni Ritojärvi

Pieni Ritojärvi on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy.

 

Pieni_Ritojarvi_AhtiKeranen_2016.jpg
Pieni Ritojärvi talvella 2016. Kuva: Ahti Keränen

Pähkinänkuoressa

  • Maakunta: Pohjois-Karjala
  • Kunta: Lieksa
  • Luontotyypit: metsät, suot, järvet, harjut
  • Koko: yli 1000 ha

 

Yleiskuvaus

Yleiskuvaus kohteesta

Pieni Ritojärvi on kaunis kokoelma järvi ja harjujaksomaisemaa. Tämä hiljainen erämaa harjuselkoineen tarjoaa mahdollisuuden kätkeytyä luonnonrauhaan eri vuodenaikoina.


Merkitys ihmisille

Hieno laavu levähdyspaikkana Pienen Ritojärven rannalla tarjoaa hetken kahvittelulle ja makkaranpaistolle. Talvella upea tykkyinen lumimaisema ikihonkineen kätkee retkeilijälle ikimuistoisen hetken mieliin. Pienen Ritojärven maisemissa voi retkeillä eri tavoin, kun Jäniksenkäpälähiihdon latu on käytössä retkeilijöille helmi-maaliskuun vaihteessa ja lumikenkäillen retkeilylle löytyy reilut viisikilometriä reitistöä.


Erityiset luontoarvot

Harjumaisemat ja aihkimännyt ovat tyypillistä luontoa Pienen Ritojärven seudulla. Alueella on mahdollista tavata ahma ja karhu.

 

Mahdolliset uhkatekijät

  • Metsätalous ja hakkuut

 

Luonnon säilymistä suojaava status

  • Luonnonsuojelulailla suojeltuja alueita

 

Lisätietoja: