Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Tule mukaan toimintaan / Mukaan pönttötalkoisiin

Luonnonsuojeluliiton kanssa mukaan maailman suurimpiin pönttötalkoisiin

Yleisradion vetämä Miljoona linnunpönttöä -kampanja eli maailman suurimmat pönttötalkoot nostaa reilussa vuodessa Suomen oksistoon miljoona toimivaa linnunpönttöä. Kampanja alkaa 1.3.2016 ja päättyy 20.5.2017.

Kuva: YLE Luonto

Kampanja kannustaa suomalaiset ympäri maan puhdistamaan olemassa olevat pöntöt toimiviksi, rakentamaan uusia ja rekisteröimään pöntöt yle.fi/miljoonalinnunponttoa -sivustolla. Tavoitteena on, että viimeistään 20.5.2017 maassamme olisi miljoona toimivaa linnunpönttöä.

Miksi niin paljon pönttöjä?

Talkoovoimia ja pönttöjä tarvitaan kipeästi helpottamaan viime vuosikymmeninä rajusti kasvanutta kolopesijöiden asuntopulaa. Luonnon pesäkolot ovat kadonneet luonnonmetsien mukana, ja kolojen puutteessa monen lintulajin kanta on pienentynyt. Moni lintumme tarvitsee katettuja, suojattuja tiloja pesimiseen. Ilman pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu.

Varsinkin isot lajit ovat pulassa ilman pöntötystä. Suuria kolopuita, joihin pöllöt, telkät ja isokoskelot pystyisivät pesänsä tekemään, on hyvin harvassa. Pöllöistä arvioilta monin paikoin jopa yli puolet pesii pöntöissä.

Lue täältä tarkemmin, mistä kolopesijöiden kodittomuus johtuu


Miten mukaan?

Pönttöjen rekisteröinti ja rakentaminen on suuri apu pönttöpesijöille. Omasta kunnasta voi kysyä pöntönripustuspaikkojen sijaintia. Omalla kylällä, taloyhtiössä, työpaikalla tai vaikka vanhainkodissa voisi järjestää pönttötalkoot. Auta pönttöpesijöitä osallistumalla, kyselemällä ja vastaamalla kysymyksiin sosiaalisessa mediassa. Alla olevista linkeistä pääset pönttötalkoisin mukaan.

Paikallisyhdistykset

Kysele järjestävätkö alueesi paikallisyhdistykset linnunpönttötoimintaa tai ilmoita oman paikallisyhdistyksesi Miljoona linnunpönttöä -tapahtumat ja toiminta tapahtumakalenteriin.

Rekisteröi pönttöjä kampanjan sivuilla

yle.fi/miljoonaponttoa -sivulle avautuu pönttörekisteröinti, eli kartta, jossa näkyy rekisteröityjen pönttöjen määrä kunnittain, pönttöjen rakennus- ja ripustusohjeet sekä paljon tietoa pönttöpesijöistä.

Osallistu sosiaalisessa mediassa

Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/471868509666637/ Miljoona linnunpönttöä -ryhmässä Facebookissa voi seurata ja jakaa pönttötietoa tai pönttöideoita sekä kuvia ja videoita tai suunnitella vaikkapa pönttötapahtumia.

Twitterissä #miljoonapönttöä

Instagram: #miljoonalinnunpönttöä


Lue lisää

Viisi pahinta pönttömokaa – vältä näitä!
Eri pöntönrakennusohjeita
Rakentamis- ja huolto-ohjeita
BirdLife Suomen pöntönrakennusohjeita