Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Tule mukaan toimintaan / Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivä

Luonnonkukkien päivä

                                                    

                       

Kuva: Irma Kortekallio
    

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

 

Vuonna 2019 Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 16.6.

 ja

teemalajina ovat lumpeet.

 

Vuosina 2016 ja 2017 Luonnonkukkien päivän suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Lue presidentin tervehdys teemapäivälle alta:


Tasavallan presidentin tervehdys


tasavallanpresidenttiMeidän suomalaisten on aina väliin vaikea muistaa sitä, että Suomen luonto on ainutlaatuinen. Arkipäiväiseksi muuttuvan lähimaiseman hienoutta ja yksityiskohtia sekä kausittaista vaihtelua ei aina osata arvostaa. Itselleni luonto tarjoaa jatkuvasti hämmästeltävää. Kylmän talven jälkeen mullasta versoo sinnikkäästi uutta elämää, sama maaperä antaa ravinnon niin erilaisille kasveille.

Luonnonkukkien päivä on yksi mainio tapa tuoda esiin Suomen luonnon monipuolisuutta. Opastettujen kasviretkien avulla on mahdollista lisätä kasvintuntemustamme sekä houkutella uusia ihmisiä kasvinharrastuksen pariin. Tietoisuus ympäröivästä luonnostamme lisää myös tietoisuuttamme siitä, miten toimemme vaikuttavat luontoon.

Tänä vuonna Luonnonkukkien päivää vietetään sunnuntaina 19.6. Tuolloin eri puolilla Suomea tullaan järjestämään lähes 100 kasviretkeä. Tämän vuoden teemalajina on kulttuurin seuralainen, perinteikäs koiranputki. Koiranputken herkät, valkoiset kukat ilahduttavat teiden varsilla, pelloilla ja pihapiireissämme.

Toivon, että Luonnonkukkien päivänä mahdollisimman moni tarttuu tilaisuuteen lähteä tutustumaan kesäisen luonnon ihmeisiin ja väriloistoon. Kukkien bongaamisen ei tarvitse myöskään jäädä tuohon yhteen kertaan – Suomen luonto tarjoaa meille ihmeitään keväästä syksyyn saakka. Luonnonkukkien bongaaminen on helppo aloittaa tutuilla kasveilla ja saapa tuosta mukavan yhteisen harrastuksen isommallekin perheelle - uuden oppiminen tuo onnistumisen iloa sekä lisää tiedonjanoa niin isoille kuin pienille.

Toivotan kaikille vuoden 2016 Luonnonkukkien päivään osallistuville ja retkiä vapaaehtoisesti vetäville kasviharrastajille viihtyisiä hetkiä kukkien parissa! 

tasavallanpresidentinallekirjoitus

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti
Luonnonkukkien päivän suojelija 2016–2017 Seuraa Luonnonkukkien päivää myös Facebookissa.

>> Lue juttu Luonnonkukkien päivästä kasviharrastajien lehdessä Lutukassa (pdf)

Tasavallan presidentti ja puoliso Jenni Haukio osallistuivat luonnonkukkien päivän retkelle Naantalissa 17.6.2014.

Presidenttipari pääsi retkellä ihastelemaan mm. käärmeenpistoyrttiä (Vincetoxium hirundinaria), joka kasvaa Saaristomeren rantakivikoissa ja mantereella ainoastaan muutamalla paikalla Turun seudun lämpimillä kalliomäillä.

Luonnonkukkien päivänä kukkaretkiä ympäri maata

Luonnonkukkien päivän retket ovat 2–3 tunnin mittaisia, maksuttomia ja avoimia kaikille kiinnostuneille. Retkille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin mainita. Retkille mukaan säänmukainen retkivaatetus ja maastoon soveltuvat jalkineet. Mukaan voi ottaa myös kasvion, suurennuslasin, eväät ja juotavaa. Retkillä opastetaan suomeksi, ellei toisin mainita.

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallituksen Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus sekä Biologian ja maantieteen opettajien liitto.

 

Lisätietoja:

Marja Haatanen, kausityöntekijä, p. 044 559 9755, luonnonkukat@sll.fi

Hannu Klemola, aluepäällikkö, Varsinais-Suomen ls-keskus, p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi

 

 

Tehdyt toimenpiteet

Samasta aiheesta