Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Omalla pihalla / Pihattomien pihavinkit

Pihattomien pihavinkit

Pihattomien pihavinkit


Kevät on tuonut pörisevät, lepattavat, lyllertävät ja liihottelevat ystävämme takaisin. Moni ajattelee, että voi auttaa lähiluontoa vain, jos on oma piha. Kokosimme vinkkejä, jotka sopivat myös kerrostaloissa asuville luonnonystäville!

Teksti: Liisa Hulkko, pääkuva: Lotta Kemppinen

Taloyhtiön pihaan luontoa

Kuva: Mikko J. Putkonen / Wikimedia Commons
Vaikka kerrostalon piha ei ole oma, ei se tarkoita, eikö sen hoitoon voisi vaikuttaa. Kysy taloyhtiön hallituksessa, voisiko kerrostalon pihaan istuttaa perhoskasveja, ripustaa linnun- ja lepakonpönttöjä ja jättää jonkun osan pihanurmesta niittymäiseksi. Pajukasvit tuovat pihaan monimuotoisuutta eli niitä ei kannata liian kovalla kädellä harventaa.

Kannattaa ottaa esiin mahdollisuus tuoda viljelylaareja pihaan: hyötykasvit houkuttelevat myös perhosia ja pörriäisiä ja yhdessä viljeleminen on mukavaa touhua naapurien kanssa.

Katse kannattaa suunnata myös pihapiirin ulkopuolelle. Toiveita lähimetsien ja -puistojen luonnonmukaisesta hoidosta kannattaa esittää kaupungin puisto-osastolle. Samalla voi kysäistä, voiko lähimetsään viedä linnun- ja lepakonpönttöjä.

 

Parvekkeelle perhosbileet

Kevään ensimmäisillä perhosilla ja kimalaisilla on huutava nälkä. Keväällä kukkivat raidat ja muut pajut ovatkin niille ensiarvoisen tärkeitä. Parvekkeelta käsinkin voi perhosia ja kimalaisia auttaa.

perhosbaari.jpg
Perhosbaari. Kuva: Anna-Liisa Pirhonen
Keväällä kannattaa pistää pystyyn perhos- ja pörriäsibileet!

Kutsu perhoset baariin:

  • Valmista perhosbaarin nektari: liuota punaviiniin tai olueen fariinisokeria, siirappia tai hunajaa. Anna tekeytyä päivä tai pari huoneenlämmössä.
  • Laita pieneen purkkiin (hillopurkki, viilipurkki) huokoinen pesusieni tai rätti. Kaada nektari purkkiin – se imeytyy huokoiseen materiaaliin.
  • Ripusta purkki narun tai rautalangan avulla puuhun.
  • Odota perhosia! Ne löytävät herkullisen tuoksuisen baarin kaukaa ja tulevat imemään baarin nektaria.

 

Pistä pystyyn kimalaisjuottola:

kimalaisjuottola2.jpg
Kimalaiset juovat sokerivettä. Kuva: Terhi Ryttäri
Kimalaisyhdyskuntia voi auttaa tarjoamalla hunaja- tai sokerivettä energiansaannin varmistamiseksi. Pörisijät kiittävät pölyttämällä pihakasvit ja auttamalla näin puutarhuria.

  • Sekoita puoleen desilitraan huoneenlämpöistä vettä puoli desilitraa sokeria tai hunajaa. Ripaus hunajaa lisää houkuttelevuutta.
  • Tarjoa neste vaahtomuovisieneen imeytettynä matalasta astiasta, johon kimalaiset pääsevät helposti laskeutumaan ja lentämään pois.

 

Istuta parvekkeelle ruukkuihin perhosia kiinnostavia kasveja:

  • Parvekkeen pikku yrttitarha on myös varma hitti saada perhosia käymään. Perhosten suosimia yrttikasveja: timjami, meirami, oregano, ruohosipuli, mintut, salvia, iisoppi
  • Muita perhoskasveja: olkikukat, syyssyrikkä, ruusuruoho, maksaruoho, punalatva, punahattu, syysleimu, kevätvuohenjuuri, asterit, ruiskaunokki, kehäkukka
  • Monet perhoskasveista sopivat myös kimalaisille, esimerkiksi nauhuset.

 

Lisää vinkkejä luontonaapurien auttamiseen