Sijainti: Pääsivu / Mitä sinä voit tehdä / Omalla pihalla / Perusta pihaniitty

Perusta pihaniitty

Perusta pihaniitty

Kuva: Noora Hildén

Ennen niityn perustamista kannattaa käyttää hetki aikaa suunnitteluun. Mikä olisi sopiva paikka niitylle ja mikä lajit kyseisessä paikassa menestyisivät parhaiten?

Pihaniityllä kannattaa suosia kotimaisia lajeja ja siemeniä, sillä ne ovat sopeutuneet kasvuolosuhteisiimme parhaiten. Tietoja niittykasvien soveltuvuudesta erilaisille kasvupaikoille löytyy esimerkiksi siemeniä myyviltä tahoilta, kuten Suomen Niittysiemen Oy:ltä. Siemenet voi myös kerätä itse lähiympäristöstä.

 

Niityn kehittymisen seuraaminen on palkitsevaa. Osa niittykasveista vaatii pitkän ajan kehittyäkseen ja kukkiakseen ja niityn lajisto monipuolistuukin vuosien myötä.

1. Valitse niityn tai kedon paikka huolella. Oman pihan tai kesämökin niitty kannattaa perustaa pihan kuivimmalle,valoisimmalle ja vähäravinteisimmalle paikalle.

2. Aloita niityn perustaminen muokkaamalla maa esimerkiksi lapiolla kääntämällä tai jyrsimällä. Monivuotisten rikkakasvien juuria kannattaa tässä yhteydessä poistaa maasta mahdollisimman paljon. Aluetta voi kesannoida yhden kesän ja poistaa haraamalla yksivuotiset rikkakasvit aina ennen kuin ne ehtivät siementää. Jos maa on ravinteista ja multavaa, sitä kannattaa "köyhdyttää" sekoittamalla pintamaahan muutaman sentin kerros hiekkaa.

3. Siemenet kylvetään maahan heinäkuun lopussa tai elokuussa. Suurille kedoille ja niityille kannattaa kylvää pohjakasviksi matalakasvuista heinää, kuten nurmirölliä. Tällöin rikkakasvit eivät pääse valtaamaan aluetta niin nopeasti.

Kukkakasvit menestyvät paremmin jos siemenet kylvää erikseen pieniin laikkuihin, joihin ei tule laisinkaan heinän siemeniä. Kylvämisen helpottamiseksi pölymäisen pienet siemenet voi sekoittaa esimerkiksi sahanpuruun.

4. Kuivalla säällä siemenet voivat tarvita kastelua itääkseen.

perusta-niitty.jpg5. Varma ja nopea tapa saada haluamansa laji pihaniitylle on kasvattaa siemenistä taimia, jotka siirretään niitylle elokuussa. Tämä menetelmä sopii erityisen hyvin esimerkiksi kellokukille.

6. Uudelta niityltä poistetaan yksivuotisia rikkakasveja tarpeen mukaan. Jos rikkakasveja on oikein paljon, voi koko kasvillisuuden niittää alas ennen siementen kypsymistä ja haravoida kasvijätteen pois.

7. Tulevina vuosina suurimman osan ajasta voi käyttää niityn ihasteluun ja tarkkailuun. Hoidoksi riittää niittäminen kerran tai pari kesässä ja niittojätteen poiskerääminen.

Nurmikonkin voi periaatteessa muuttaa kukkaniityksi ilman maan muokkaamista. Aluetta niitetään muutaman kerran kesässä ja niittojäte kerätään aina pois. Maan köyhtyessä vähitellen heinäkasvit vähenevät ja kukkakasvit saavat enemmän tilaa. Tällä menetelmällä niityn kehittyminen kestää muutamia vuosia. Parhaiten se onnistuu vähäravinteisella ja kuivalla maalla.

Hanki itsellesi Luontopiha-kunniakirja! Lue lisää www.luontopiha.fi

 

Kuvat SLL / Philippe Tapissier