Ruoka

Ruoka

Kuva: Anneli Kuortti

Suosi ilmastoystävällistä kasvisruokaa, vähennä lihan ja maitotuotteiden käyttöä

Kun vähennät eläinvalkuaisen määrää ravinnossasi puolella, vähentyy typen määrä käymäläjätteessäsi noin yhdellä kolmasosalla. Typpi taas on jätevedestä satoa-sylissa.jpgjuuri se vaikeimmin poistettava rehevöittävä aine.

Älä luovu lempiruuista. On paljon helpompaa vaihtaa arkinen edam soijajuustoon kuin luopua juustosta kokonaan. Lisää hyvin keitettyjä papuja tai herneitä ruokavalioosi ja vähennä samalla lihan osuutta.

Korvaa osa jauhelihasta soijarouheella. Tai pidä kasvisruokapäiviä.

Syö kylässä ja juhlissa niin kuin ennenkin, jos ne ruuat ovat kerta kaikkiaan herkullisia tai et kehtaa heittäytyä hankalaksi. Arjen lukuisat kerrat ovat kuitenkin merkittävämpiä.

Hanki uusia lempiruokia

Kokeile kasvisperäisiä maitotuotteiden korvikkeita kuten tofua, soijajuustoa ja kaurakermaa. Kokeile niitä eri yhteyksissä tutuissa ja uusissa ruuissa. Mauttomalta tuntuva tofu voi maistua hyvältä tulisessa paistoksessa.

Kokeile uusia makuja. Anna itsellesi aikaa. Uutta makua täytyy maistaa 20 - 30 kertaa ennen kuin siihen tottuu.

Suosi kauden vihanneksia

Tomaattimurska on talvella tuoretta tomaattia tai kurkvuohenputken lehtikua parempi valinta. Jos haluat leivälle jotakin tuoretta, kokeile vaikkapa ituja, sipulia tai syksyllä korjattua kiinankaalia. Opettele tuntemaan ja käyttämään villivihanneksia, esimerkiksi vuohenputki.

Vähennä riisin käyttöä

Syö perunoita. Kokeile ohraa esikypsennettynä tai rouheena ja testaa myös herkullinen speltti. Pastakin on riisiä parempi vaihtoehto.

Suosi suomalaista kalaa

seppo-leinonen-luomuevas-hauki.pngKäytä mieluiten kalastettua suomalaista kalaa ja vältä kasvatuskalaa. Suosi kalastetuista kalalajeista muita kuin Itämeren lohta, sillä Itämeren lohen luonnonkanta on uhanalainen.

Älä valikoi kalastaessasi vain isoja petokaloja, sillä niillä on keskeinen rooli ravintoverkossa ja välillinen merkitys vesistön ravinteisuuden kannalta. Kalasta monipuolisesti ja syö tai syötä muille mitä kalastat; myös särki on hyvä ruokakala oikein valmistettuna.

Valitse luomua

Valitse luomumerkittyjä tuotteita aina kun se on mahdollista. Luomupeltoviljelyssä ravinnetase on parempi kuin tavanomaisessa viljelyssä. Se tarkoittaa, että peltoon laitettavasta ravinnemäärästä tulee viljassa pois suhteessa enemmän kuin tavanomaisessa viljelyssä. Siten myös vesiin päätyy pienempi osa ravinteista luomuviljelyssä.

Suosi lähikauppaa

Jos kassi tai reppu on liian pieni tai painava ostosten kuljetukseen eivätkä pyörän laukut kuulu arkeesi, hanki pyörällinevalkosipuli tumma taustan kassi eli “mummokärry”. Jos haluat erottua mummoista, tuunaa kassiisi “yksi auto vähemmän” tai muuta räväkkää.

Jos käyt autolla kaupassa, ota naapuri mukaan kauppaan tai mene sinne naapurin kyydillä. Jos ostat paljon kuivatavaraa kerralla, voit ehkä täydentää tuoretavaroita kävellen tai pyörällä.

  • osta vain tarpeeseen
  • suosi kuivatuotteita, vältä pakasteita ja ylipakattuja tuotteita.

Suosi lähiruokaa

Sillä miten ruoka tulee kaupasta kotiin on ympäristölle suurempi merkitys kuin miten se tulee pelloilta kauppaan. Kuitenkin lähiruuan ympäristövaikutuksia on helpompi valvoa kuin ulkomailta tai kauempaa kotimaasta tuodun.

Suunnittele syömisesi

Älä heitä ruokaa roskiin. Marttojen ohjeita ruuan säilytykseen ja tähteiden käyttöön. Ota papujen ja itujen huuhtelu hampaiden pesun kaltaiseksi tavaksi

Jos itujen kasvatus tuntuu vaikealta, aloita versojen kasvattamisella tai päätä kokeilla kasvattamista vain yhden erän verran. Idätysohjeita löytyy Kaupunkiviljely ohjeista.

Tee kerralla paljon peruspataa, säilö ja lämmitä mikroaaltouunissa.

Vaadi päättäjiltä toimia ilmastoystälogo isompivällisen ruuan edistämiseksi

Siihen avuksi

Sivukuvat: Laura Räsänen Piirros: Seppo Leinonen Logo: Ninni Kairisalo